Foto door: Eetse

Klassieke erwtensoep 

 

Dit recept schrijf ik op in de donkere dagen voor Kerst. Alhoewel het nog niet echt koud is en er nog geen sneeuw te bekennen is, blijft het natuurlijk wel de tijd van het jaar voor deze maaltijdsoep. 

Here we go! 

Men neme een grote pan en hierin breng je 2 liter water aan de kook. Daar gaan in 500 gr spliterwten, 400 gr schouderkarbonade en 200 gr in stukjes gesneden plakken speklapjes zonder zwoerd. Laat dit een half uurtje staan op laag vuur. 

Af en toe komt er wat schuim bovendrijven, schep dit eraf en gooi weg. Sowieso regelmatig je soep even krachtig doorroeren, dit om aanbakken te voorkomen. 

 

Snipper 2 uien en snij een prei in ringen. Een kilo knolselderij, daar maak je kleien blokjes van. Ook snij je 2 grote winterpenen in schijfjes. 

Alles gaat in de pan erbij tezamen met 2 laurierblaadjes en wat verse tijm. Breng op smaak met peper en zout en laat het 30 minuten op laag vuur staan, wel af en toe even doorroeren. 

Haal de karbonades uit de pan, verwijder het vlees van het bot en hak het in kleine stukjes. Een grote rookworst snij je in plakjes, deze gaan samen met de blokjes vlees in de pan. 

Laat nu de soep nog zo'n 15 minuten op laag vuur staan en daarna uitserveren maar. 

 

Klassiek is om er roggebrood met zult bij te serveren. Nu weet ik uit ervaring dat niet iedereen daar enorm enthousiast van wordt, katenspek is dan een goede vervanger. Wel een beetje mosterd erop! 

Maak jouw eigen website met JouwWeb