Foto door: Culy

Tajini van lam 

Je zult ondertussen een vermoeden kunnen hebben dat ik groot liefhebber ben van lamsvlees. Daarom is een tajine van lam voor mij ook een heerlijk gerecht. Wil jij dit ook eens proberen te maken? Hier is een recept om je op weg te helpen: 

 

Haal bij een goede Arabische slager lamsvlees, bijvoorbeeld schouder of bout, zo'n 550 gr. Snij het in stukken en marineer het met een snufje zout en peper, 1 tl komijnpoeder, 1 tl korianderpoeder en ½ tl kaneel. Laat dit minimaal 30 minuten (of langer) intrekken voor extra smaak. 

 

Heb jij nu geen tajine, geen probleem. Dan neem je gewoon een zware wat dikkere pan. Verhit hierin wat olijfolie op middelhoog vuur. Bak het lamsvlees rondom bruin en haal het uit de pan. 

 

Nu gaat in dezelfde pan, misschien moet je een beetje olie toevoegen, 2 in dunne ringen gesneden uien en 2 teentjes fijngehakte knoflook toe. Bak deze zacht in ongeveer 3 a4 minuten. 

Voeg 2 wortels en 1 courgette toe, beide in plakjes gesneden en bak deze nog een paar minuten mee. 

 

Nu gaat het lamsvlees terug in de pan. Voeg een ½ tl kurkuma, een ½ tl gemberpoeder en optioneel een snufje saffraan (met wat water) toe. Roer alles goed door. 

Voeg dan 300 ml kippenbouillon en 1 el honing toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag, en laat de tajine (of pan) met deksel ongeveer 1,5 tot 2 uur zachtjes pruttelen, totdat het lamsvlees mals Voeg indien nodig een beetje water toe als het te droog wordt. 

 

Wil jij er een frisse twist aan toevoegen (zie foto)? Voeg ongeveer 20 minuten voordat de tajine klaar is stukjes gedroogde abrikoos of fijngesneden of gepureerde kiwi toe. Roer voorzichtig door proef zelf eerst het resultaat. Deze toevoeging is aan jou, zonder vruchten smaakt dit gerecht ook uitstekend! 

Serveer de tajine met warm Marokkaans brood of couscous.