Foto door: Mindyourfeed

Winterse Stoofschotel  

 

Voor de koudere dagen in Nederland, en die zijn er genoeg, een heerlijke stoofschotel. Eigenlijk kan erin wat jij wilt, nu kies ik als hoofdbestanddelen speklapjes, champignon en winterpeen. 

Pel 2 knoflooktenen en snij ze fijn. Dan snij je 4 a 5 speklapjes (zonder zwoerd) in reepjes. 2 Tomaten snij je in kleine blokjes, 1 flinke winterpeen in de lengte doormidden, daarna in schijfjes. 

Zo'n 800 gr kastanjechampignons snij je in tweeën. 

Voeg in een pan met ongeveer een ½ liter kokend water 2 blokjes champignon bouillon toe, en laat dit even trekken.  

 

Zet een stoof- of hapjespan (waar ook een deksel bij hoort) op het vuur, wat olie in de pan en bak daar de reepjes spek dicht in 4 a 5 minuten. 

Voeg nu de winterpeen en champignons toe en bak deze 5 minuten mee op een hoog vuur. 

 

Blus af met 100 ml rode wijn, voeg ook je tomaatblokjes toe. Hierbij gaat je zelfgemaakte champignon bouillon, verse tijm, verse oregano, verse rozemarijn. Van alles 2 takjes, heb je dit niet vers in huis dan volstaat wat poeder. Als laatste gaat erbij 1 laurierblad, 2 el bloem en een snufje zout. 

Deksel op de pan en laat stoven voor zo'n 15 minuten op een laag vuurtje.  

Kook ondertussen 4 flinke aardappelen gaar. Giet ze af en voeg er aan toe 150 ml (volle) melk, een klontje (room)boter en een snufje nootmuskaat. Maak er met een stamper een gladde puree van. 

Serveer je winterse Stoofschotel met de aardappelpuree.