
Foto door: Theflavourselection
Sangria
Eenmaal in Spanje moet je echt een keer lokale sangria bestellen. Niet uit een fles of van de tab, nee vers gemaakt waar je bijstaat.
En dan heb je ook nog de keuze tussen Sangria met Rode wijn of met Cava.
Met enige regelmaat maak ik thuis zelf sangria, misschien iets voor jou om ook eens te proberen?
Hieronder neem ik de ingrediënten van beide sangria's met je door.
De Spanjaarden maken hun sangria vaak met restjes van dranken die ze toch al open hebben staan. Voel je ook vrij om te experimenteren met wat jou lekker lijkt. Denk aan Cognac, Rum, Brandy, diverse likeuren of port (neem dan wel die 10 jaar oude).
Begin bijtijds met het klaarmaken, ook al gaan er ijsblokjes doorheen, een uurtje in de koelkast is een vereiste.
Sangria met Rode wijn
Spaanse rode wijn, koop een niet te goedkope wijn, denk eerder aan Rioja of Temperanillo. Indien jij jezelf afvraagt waarom, sangria bestaat voor meer dan de helft uit Rode wijn. Als je dan kijkt war er allemaal in gaat, dan is het een beetje zonde om goedkope wijn te kiezen. En ik weet dat goedkope wijn niet slecht hoeft te zijn, ik zou alleen in dit geval geen risico nemen.
Voorstel van mij:
Neem een echt flinke kan of karaf.
Hierin gaat als eerste de rode wijn, 40 cl, hier voeg je 10 cl port aan toe. Gebruik wanneer het niet hoeft niet je dure Cointreau maar kies net als de Spanjaarden voor Triple Sec. Heb je dit niet voorradig, dan is Licor 43 ook oké, een flinke scheut van ongeveer 10 cl. Mocht je nog een lekkere likeur open hebben, dan ook daarvan een flinke scheut.
De aangegeven cl is niet met een maatbeker of zo, ben ook daar vrij in.
Vul de kan of karaf af, zorg er wel voor dat er wat ruimte overblijft voor de ijsklontjes. Afvullen met bijvoorbeeld Spa Rood of Bitter lemon, mijn voorkeur heeft prosecco.
Goed doorroeren en nu gaat jouw drank een uurtje in de koelkast.
Sangria met Cava
En eigenlijk verschilt deze witte sangria niet zoveel van de rode. Het grootste verschil is het gebruik van Cava in plaats van rode wijn.
Rum en Triple sec mag erbij, vaak gaat in deze sangria in plaats van Cognac of Brandy wat Brandewijn en appelsap. Een blaadje munt erbij in het glas is lekker.
Alles goed mengen en ook deze sangria gaat een uurtje in de koeling.
Serveren doe je in vanzelfsprekend mooie glazen, aan tafel waar je gasten bij zijn. Een schijfje citroen maakt het af.
En nu hoor ik je denken "moeten er dan geen vruchten in"?
Dat is aan jou, in een echte Spaanse sangria niet. En het klopt dat jij 'm in Spanje (en ook in Nederland) met vruchtjes kan krijgen. Dit is toch vooral voor de toeristen, die zijn dat blijkbaar gewent.
Kun jij ook niet zonder, voeg dan voor de drank een uurtje in de koelkast gaat wat vruchten toe. Gebruikelijk zijn: Witte of rode druiven, sinaasappel, appel, perzik, grapefruit en ananas. Laatst heb ik er enkel aardbeien bij gedaan, dat bleek een schot in de roos.
Maak jouw eigen website met JouwWeb