(mijn) Oma’s Appeltaart

 

Meng 350 gr bloem,  250 gr suiker en 2 theelepels bakpoeder in een kom door elkaar. Meng hier 2 eieren en 125 gr boter (op kamertemperatuur) door en kneed het geheel tot een grote stevige bol. Zet de kom met een vaatdoek eroverheen een half uurtje in de koelkast.

 

Voor een appeltaart te bakken in de meest gangbare vorm hebben we nodig 1,5 kg appels. Welke maakt niet heel veel uit, zelf kies ik vaak voor Jonagold. Die schil je en je snijd ze in blokjes welke niet allemaal even groot hoeven te zijn in een kom. Doe er een eetlepel kaneel, 75 gr suiker en 2 zakje vanille bij en meng dit door elkaar. Vaak wordt er voor gekozen om er ook rozijnen door te doen, maar niet iedereen vindt dat even lekker. Probeer daarom eens iets anders, doe er een peer, een banaan of een paar flinke scheppen aardbeienjam doorheen. Je zult merken dat iedereen zich zal blijven afvragen wat ze nu proeven wat jouw taart zo bijzonder maakt.

Verwarm de oven voor op 180 gr.

Haal deeg uit de koeling en deel het in tweeën Met een klontje boter vet je de bodem en de randen van de bakvorm goed in. Daardoor komt jouw taart straks beter los. Rol 1 portie uit met een deegroller en bedek hier de bodem van de taartvorm mee. Met de andere portie doe je hetzelfde, hiermee bekleed je de zijkanten van de vorm. Breek een ei en houdt het eigeel apart. Hiermee kun je, bijvoorbeeld met een kwastje alles bestrijken zodat het beter aansluit. Je taart moet natuurlijk wel goed gesloten zijn voor we deze gaan vullen.

 

Het is een optie om wat deeg te bewaren, daarmee kun je taart indelen in stukken. Dat ziet er natuurlijk leuk uit maar mijn ervaring is dat indien iemand een groot stuk wil jou indeling wordt genegeerd.

Bestrijk het zichtbare deel van het deed met wat eigeel, eventueel kun je daar overheen nog wat suiker strooien. Jouw taart mag nu de oven in, reken op ongeveer een uurtje. Wel goed in de gaten houden, wordt de taart te snel donker worden zet ‘m dan wat lager in de oven. Ben je nu bang dat je taart te donker wordt, kies dan voor 45 minuten en laat de taart nadat de over uit gaat nog erin staan.

 

Je huis ruikt ondertussen heerlijk, het is ook niet voor niets dan makelaars bij de bezichtiging van een koopwoning de bewoners adviseren een appeltaart te bakken.

De keuze is nu aan jou. Laat de taart wel even staan anders ga je zeker je mond verbranden. De een geeft de voorkeur aan een warme appeltaart, de ander heeft de taart liever koud. Hetzelfde v.w.b. de slagroom. Kies je daarvoor, maak dan wel zelf opgeklopte!

 

Mijn voorkeur? Ik eet de appeltaart het liefst de volgende dag, na een nachtje in de koelkast. Ik doe er ook GEEN slagroom op, ik doe tenslotte ook geen satésaus bij mijn saté *. Naar mijn mening overheerst dan de slagroom / satésaus en dan vind ik zonde.

 

*zeer binnenkort publiceer ik ook mijn manier van saté maken!

Maak jouw eigen website met JouwWeb