Bami (Vega) 

 

Het mag inmiddels bekend zijn dat ik dol op bami ben, je mag mij ervoor wakker maken. Maar zelden is mijn bami dezelfde, je kunt eenvoudig variëren met de ingrediënten. Ten eerste wat voor bami, zo heeft wat dunnere mijn voorkeur. Of wat gaat er als groenten in, witte- of Chinese kool, prei of mijn favoriet paksoi. En verder, kip, rundvlees, spekjes of tempeh of tahoe.  

 

Kortom, keuze genoeg en voor mij is er altijd wel een excuses om bami op het menu te zetten. 

Dit recept is niet al te ingewikkeld en ook nog een snel klaar, mocht je even wat minder tijd hebben. 

 

We gebruiken vandaag Tahoe, wat overigens hetzelfde is al Tofu. Je koopt een blok bij een toko al hebben tegenwoordig ook veel supermarkten dit in huis. Je hebt ook diverse soorten, allemaal oké. 

Snij de blok in kleine blikjes van ongeveer 1 ½ a 2 cm. Deze moeten we wel eerst bereiden voor ze in een gerecht gaan. Dat kan in een frituurpan, in een pan met olie, in de oven of in de airfryer. De Tahoe is van zichzelf al wat nat. Voor het bakken in een kom mengen met 1 el zonnebloemolie zorgt ervoor dat de blokjes niet te droog worden. 

De Tahoe is klaar wanneer deze mooi lichtbruin is. 

We snipperen 1 ui en 1 teentje knoflook, dit fruiten we in een wok of hoge pan in wat zonnebloemolie. Naast peper en zout gaat er bij mij vaak een suikerklontje in. Ook lekker is om een gesneden rode peper (incl. zaadjes) of 2 tl sambal mee te fruiten, maakt het wat pittiger. 

We snijden 2 stronken paksoi in stukken van ongeveer 1 cm. Jij denkt misschien 2 stronken, maar paksoi krimpt eenmaal verhit. 

Zet een pan met ruim water op het vuur en breng aan de kook. Eenmaal aan de kook gaat je bami erin. Bij mij altijd het gehele pak, meestal gaat het op en de bami smaakt anders ook de volgende dag nog prima. De meeste bami hebben voldoende aan een minuut of vier, kijk op de verpakking om te zien wat bij jouw bami het geval is. De laatste 2 minuten gaat ook taugé in de pan. Hoeveel dat is aan jou, ik vind het lekker dus neem steeds een grote zak. 

De paksoi gaat nu in de pan met ui en knoflook, goed doorroeren. We gieten de bami en taugé af in een vergiet en ook deze gaan in de pan. De tahoe blokjes zijn ondertussen ook klaar en ook deze mogen erbij. 

 

Een scheutje ketjap manis er doorheen en we kunnen aan tafel. Op zich al een prima middag- of avondmaaltijd, eventueel kun je er wat kroepoek bij doen. En vergeet ook de sambal* niet. 

Klaar, ik schat dat je ongeveer 20 minuten in de keuken hebt gestaan. 

 

*Denk eraan dat je de sambal met een aparte schone theelepel uit het potje of bakje haalt. Laat de theelepel er ook niet in staan. Maak ook niet de fout om de sambal door je gerecht te mengen. Mocht het toch te heet zijn, dan is heel je gerecht te heet. Gewoon een schepje op de rand van je bord en bij een hap een beetje toevoegen. Is een hap alsnog te heet? Neem dan a.u.b. geen slok water dan wordt het alleen maar erger. Een hap rijst of in dit geval bami werkt beter. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb