Foto door: BBC

Shepherd’s pie 

 

Hier is een traditioneel recept voor een authentieke Shepherd's Pie! Dit gerecht is een klassieker uit de Engelse keuken, oorspronkelijk gemaakt met lamsvlees. Als je rundvlees gebruikt, heet het eigenlijk een "Cottage Pie."  Voor jou hier een recept voor 4 personen voor een echt Shepherd's pie maar ondertussen weet je dat dat mij weinig zegt, niet iedereen eet evenveel tenslotte. 

 

We starten met het maken van aardappelpuree. Daarvoor koken we 1 kg kruimige geschilde en in stukken gesneden aardappelen in ruim gezouten water tot ze gaar zijn, dat is na ongeveer 15 min. 

Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg 50 gr boter, 100 ml melk en 1 eidooier toe en meng tot een romige puree. Breng de puree op smaak met zout en peper en zet deze aan de kant. 

 

Dan beginnen we aan de vulling van de pie. Verhit 2 el olijfolie of boter in een grote pan op middelhoog vuur. Daarin gaat 500 gr lamsgehakt, bak tot het rul en goudbruin is. Eventueel overtollig vet willen we niet, giet dat weg. 

Erbij gaan 1 gesnipperde ui, 2 geschilde wortels in plakjes, 2 stengels (goed!) gestripte fijngesneden bleekselderij en 2 teentjes fijngesneden knoflook, bak alles 5-7 minuten mee tot de groenten zacht zijn. 

Roer er nu 2 el tomatenpuree en 1 el bloem erdoor en bak 1-2 minuten mee. Schenk vervolgens 250 ml runder- of lamsbouillon erbij en voeg 1 el Worcestershire-saus, 1 tl tijm en 1 tl rozemarijn toe.  

Laat het geheel 15 minuten zachtjes pruttelen, tot de saus is ingedikt. Als laatste roer je er 200 gr doperwten door en je brengt het op smaak met zout en peper. 

 

En dan komt, naast het opeten natuurlijk, het leukste gedeelte. We gaan de pie samenstellen. Verwarm alvast de oven voor op 200°C. 

Schep de vulling in een ovenschaal en strijk glad. Verdeel de aardappelpuree over de vulling en maak een patroon met een vork voor een krokante bovenkant. 

Eventueel strooi je nog zo'n 50 gr geraspte cheddar over de puree, dat zorgt voor nog meer binding maar is dus niet per se nodig. 

 

Bak de jouw eigen Shepherd’s pie 20-25 minuten in de oven, of tot de bovenkant goudbruin is. 

Serveer de Shepherd’s Pie met een frisse groene salade of gestoomde groenten, zoals broccoli of sperziebonen.