Foto door: explorer4experience

Atjar Tjampoer 

 

Natuurlijk kun je Atjar Tjampoer gewoon verkrijgbaar in elke supermarkt. Maar hoe leuk om het zelf te maken, dat is namelijk erg eenvoudig en snel gereed.  

Maar was is Atjar Tjampoer, of gewoon Atjar eigenlijk? Het komt uit de Indische keuken en wordt vooral gebruikt als bijgerecht. Erg gezond, wat je verwerkt er voornamelijk verse groenten in. Pas wanneer je meerdere groenten gebruikt mag je het Tjampoer noemen, Atjar Tjampoer betekent letterlijk "gemengd zuur". 

 

Natuurlijk zitten er ook Indische kruiden in en kunjit ook wel koenjit. Dat ken je misschien beter als kurkuma en dit zorgt voor de bekende gele kleur van Atjar. 

Een bijgerecht dus wat bij elk Indonesisch gerecht prima smaakt, het vaakst komt het op tafel bij saté, nasi goreng of mihoen. 

En welke groenten mogen er allemaal in?  Je kunt volop variëren met groenten, de enige vereiste is dat het wat hardere groenten zijn. Denk aan sperziebonen, witte of spitskool, alle paprika's, bloemkool., wortelen, een uitje, komkommer, knoflook en ga zo maar door, 

 

Wil jij het zelf maken? 

Dan beginnen we met het maken van de boemboe, dat is een mengsel van specerijen en kruiden. 

Mix in een kom:  

1 uitje 

1 teentje knoflook 

2kemirinoten (optioneel) 

2 tl Koenjit 

1 tl djahé 

1 rode peper 

1 el zonnebloemolie 

 

Dan kies je de groenten uit de lijst hierboven. Ben een beetje creatief met het snijden: schijfjes, halve maantjes of heel smalle reepjes. Bij een wortel of peen is het gebruikelijk deze te raspen. 

Fruit je boemboe op een klein vuurtje 2 a 3 minuten. Daar gaat bij 1 el gulu djawa en 150 ml azijn bij. Dit meng je goed door de boemboe en deze laat je kort nog even pruttelen. 

Dan gaan je groenten erbij, om de beurt er goed doorheem scheppen. Doe dit een minuut of 5, daarna haal je de pan van het vuur en laat je deze met het deksel erop nog even staan. 

Uit de pan schep je het nu in meerdere potjes met afsluitbaar deksel, handig zijn nu zgn. weckpotten.  Deksel er goed op, zorg ervoor dat de groenten zover mogelijk onder staan. 

Wanneer alles koud is dan kun je het afgesloten nog lang bewaren. Wil je de Atjar gelijk serveren, zorg dan dat deze al goed is afgekoeld. 

 

Ik weet het, veel heel veel werk voor een bijgerechtje. En bovendien moet je al die kruiden ook maar in huis hebben. Ook ik koop 'm meestal gewoon in de supermarkt. Maar mocht je wat groenten over hebben en je hebt de tijd, dan is het toch wel heel leuk om af en toe je Atjar Tjampoer zelf te maken. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb