Foto door: De keuken van Yvette

Foto door: Groenten abonnement.nl

Babi ketjap met paksoi stamppot

 

Inderdaad je leest het goed, en het klopt dat je deze combinatie niet vaak zit. Maar neem van mij aan, het is een heerlijk combinatie.

 

Voor de Babi neem je 500 gr speklappen zonder zwoerd en daar doe je wat peper en zout overheen. Snipper een flinke ui en 2 teentjes knoflook. Snij van een gemberwortel genoeg af voor 1 eetlepel.

Verhit wat zonnebloemolie in een pan of liever wok en bak hierin de spekjes aan alle kanten dicht. Voeg nu de uit, knoflook en gember toe en bak deze kort mee.

Nu voeg je al roeren toe: 1 tl Sambal (liefst Oelek), een echt flinke scheut ketjap Manis, een beetje azijn of citroensap en iets meer dan 1 dl kokend water. Zorg er steeds voor dat er genoeg vocht in je pan zit, het vlees moet zeker 30 minuten op laag vuur sudderen. Voeg eventueel nog wat kokend water of ketjap toe.

Terwijl je babi opstaat heb jij alle tijd om je paksoi stamppot te bereiden.  Schil 2 grote zoete aardappelen en snij deze in blokken. Deze gaat op het vuur in een wat hoger pan, beetje zout erbij en laat maar staan. Zoete aardappelen hebben vaak wat meer tijd nodig om te garen, prik er gewoon af en toe in om te zien hoe ze gaan.

 

Ondertussen hak jij 2 grote (of 3 kleine) Paksoi klein, even afspoelen en laten uitlekken in een vergiet.

 

Eenmaal gaar de aardappelen afgieten en het is nu de hoogste tijd om er een stamper bij te halen. Doe voor het stampen wat vocht van je Babi ketjap bij de aardappelen i.p.v. een klontje boter. Stamp de aardappelen en voeg er langzaam de Paksoi aan toe.

 

Je pak een diep bord en zet er maar een flinke berg stamppot op. Helemaal op z’n Nederlands maak je een kuil in het midden en die schenk je vol met Babi ketjap. Loop het over? Laat dat nu precies de bedoeling zijn.

Eet smakelijk!

Maak jouw eigen website met JouwWeb