
Foto door: Leukerecepten
Aardappelgratin
Wat is aardappelgratin eigenlijk? Kort door de bocht is een aardappelgratin een ovenschotel met fijngesneden aardappelen, room en kaas. Op zich niet heel ingewikkeld denk ik, maar de vraag is.... wat is het originele recept voor dit smakelijk bijgerecht?
Verwarm alvast de oven voor op 180 gr. en vet een ovenschaal in met boter.
Schil 1 kg aardappelen (liefst vastkokende) en snij ze in dunne plakjes (ongeveer 3 mm dik). Dit kan met een (what else) aardappelschilmesje. Maar het gaat makkelijk met een dunschiller.
Vervolgens gaan we het "roommengsel" maken dat direct de schaal gaat aftoppen. Verwarm in een pan 250 ml slagroom, 250 ml melk, 2 geperste of fijngehakte teentjes knoflook, 1 tl nootmuskaat en een snufje zout en peper.
LET OP! Laat het niet koken, maar goed warm worden.
En nu is het slechts nog een kwestie van stapeltjes maken. Leg als eerste een laag aardappelschijfjes in de ovenschaal. Giet een beetje van het roommengsel erover en bestrooi met een beetje kaas. Herhaal dit tot alle aardappelen op zijn maar zorg ervoor dar je eindigt met kaas.
Voor een normale schaal is 100 gr geraspte kaas voldoende, lekker erop zijn onder andere: Gruyère, Emmentaler of Parmezaan.
De oven zal ondertussen op temperatuur zijn, de schaal mag erin.
Bak de gratin ongeveer 50 a 60 minuten in de oven, totdat de bovenkant goudbruin is en de aardappelen zacht zijn, dit kun je eenvoudig testen door er met een vork in te prikken.
Denk eraan! Dit gerecht komt erg heet de oven uit. Laat de gratin daarom een paar minuten rusten voor het aansnijden.
En zo zet jij een originele aardappelgratin op tafel, heerlijk met bijvoorbeeld haricovert en een mals biefstukje.
Maak jouw eigen website met JouwWeb