Moussaka 

Voor mij een zeer interessante keuken: De Griekse.  Een van de keuken waaruit ik meerdere malen gegeten heb. In restaurants, in Breda zitten een paar hele goede, maar ook op diverse Griekse eilanden. Het is mijn bedoeling om binnenkort weer eens wat Grieks te maken, want ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet verder gekomen ben dan Moussaka. 

Maar wanneer ik die maak, dan zijn mijn tafelgenoten enthousiast. Ik neem je mee, we gaan een schaal maken voor 4 personen. 

 

We beginnen met de basis van de moussaka, daar komt later een saus overheen welke ik je ook zal meegeven. 

Zet de oven op 200 gr, pak een bakplaat en leeg daar wel een bakpapier op. Snij 2 aubergines in plakken van 10 mm dik, leg ze op het bakpapier en daar overheen gaat wat olijfolie. Zet ze 20 minuten in de oven, na 10 minuten even omdraaien. 

Of je schilt en snijd zelf aardappelen of je koopt te kant en klaar gesneden. We gaan 500 gr in een beetje olijfolie bakken in een koekenpan. Wanneer ze mooi bruin zijn uit de pan halen. 

Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook en fruit deze in de koekenpan. Afhankelijk hoeveel zin je hebt in vlees gaat er nu rundergehakt in. De Griek eet graag vlees, laten we hem nu ook volgen en 400 gr rullen in de pan. Snij ondertussen 2 grote vleestomaten klein. Het gehakt blus je af met ¼ fles rode wijn, laat 3 minuten meekoken.  

Nu gaan de tomaten erin en qua kruiden eigenlijk niet veel meer dan wat peper en zout, 1 el Oregano en 1 tl kaneel. 

Laat de pan 15 minuten op laag vuur staan. 

 

Heb jij mooi de tijd om de Bechamelsaus te maken. 

We pakken zo'n mooi steelpannetje en daar smelten we 50 gr boter in. Eenmaal gesmolten gaat erbij 50 gr bloem, dit laat je 2 minuten staan op laag vuur. 

In die 2 minuten verwarm je 700 ml melk in bijvoorbeeld de magnetron. Neem een grote garde en langzaam heel langzaam voeg je de melk toe. 

Goed blijven roeren, we willen geen klontjes. Zorg ervoor dat de saus mooi indikt. Haal de steelpan van het vuur. Sommige koks kloppen nu een eitje door de saus, het maak de saus eenmaal in de oven wat steviger. Mag maar hoeft zeker niet. 

Strooi 60 a 65 gr geraspte kaas in je saus, breng deze op smaak met peper en zout en een snufje nootmuskaat.  

 

Alles is klaar om de schaal in te gaan. Neem je grootste schaal die in de over past en vet deze goed in met boter. (Tip: plastic zakje of handschoen om je hand, neem een klontje boter en smeer het zo gemakkelijk uit, je handen blijven schoon). 

Op de bodem van de schaal gaan je gebakken aardappelen.  Hier overheen je gehakt-tomaten mengsel en daar overheen verdeel je de plakjes aubergine. Als laatste gaat je bechamelsaus er overheen.  

 

De schaal gaat 50 a 60 minuten in een voorverwarmde oven op 200 gr. Je Moussaka is klaar wanneer bovenkant goudbruin is. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb