
Foto door: Etenmetdanielle
Friet
Minimaal 1 maal per week bakte mijn moeder vroeger zelf friet. Oke, de snack werden ingekocht, maar de friet vers gesneden.
Vandaag een keertje ouderwets in een frituur gebakken en het "geheim" van de ideale friet.
Ik ga je niet vertellen hoeveel friet je per persoon kunt eten, laat ik vooral mijzelf niet als voorbeeld nemen.
Het begint eigenlijk al met de keuze van de aardappel, ik heb ze het liefst groot en lang. Kijk op de zak of er genoeg zetmeel in zit, dat ik een vereiste om ze straks mooi goudbruin te bakken.
We gaan de aardappels schillen, daarna snijden we ze in lange frieten van plus minus 1 centimeter dik. Doe de gesneden friet in een kom of pan met ruim voldoende koud water en een snufje zout.
Laat ze daar een half uurtje in liggen. Daarna afgieten en goed drogen, bijvoorbeeld met een schone vaatdoek.
Let op! Dit is belangrijk omdat water en warm vet geen fijne combinatie is.
We verwarmde de frituurpan naar 160 gr. Daar gaat de friet 4 a 5 minuten in, mijn moeder noemde dit altijd voorbakken. Denk eraan wanneer je veel eters en dus veel friet hebt, dat je de friet in porties bakt. Met koude friet komt het vet altijd een beetje omhoog dus houdt daar rekening mee. Zorg ervoor dat je echt niet langer bakt, de friet mag best nog wat bleek zijn.
Laat de voorgebakken friet goed uitlekken, bijvoorbeeld in een vergiet met een flink bord eronder. Voordat je gaat afbakken mag je best zo'n 20 minuten wachten. De friet mag even bijkomen en op kamertemperatuur komen.
We verhogen de temperatuur van de frituurpan naar 180 gr en gaan de friet, opnieuw in porties afbakken. Dit afbakken duurt maximaal 4 tot 5 minuten. Je ziet het vanzelf, de friet wordt lekker goudbruin en knapperig.
Maak jouw eigen website met JouwWeb