Ragout pasteitje 

 

Altijd lekker, een pasteitje. Voor bij de lunch, als tussendoortje of als voorgerecht bij een (feestelijk) menu. 

En ook dit is redelijk eenvoudig zelf te maken. 

We beginnen met het pasteitje zelf, Het klopt dat je deze ook prima kant en klaar kunt kopen. Dat mag, toch vertel ik je hoe jij het ook zelf kunt. 

 

Het Pasteitje 

Het enige wat je eigenlijk nodig hebt is bladerdeeg en een ei. Het beste is zo'n pakje uit de vriezer van de supermarkt, koop nu een pakje van 8 stuks. 

Verwarm de oven voor op 200 gr.  

Haal het deeg bijtijds uit de koeling, haal eventueel plastic er af zolang het deeg nog iet wat bevroren is. 

Leeg de blaadjes op een schone ondergrond, bedekt met wat bloem. 

Neem een middelgroot glas en druk in totaal 15 rondjes uit het deeg. 

Leg 4 rondjes even apart, bij de andere 11 druk je met een wat kleiner glas rondjes uit het midden. Klop 1 ei los in een kommetje. 

De 4 leg je op een bakplaat, je weet inmiddels dat ik adviseer om er ook wat bakpapier op te leggen. Bestrijk de 4 met het losgeklopt ei en prik er wat gaatjes in. Leg er een ringetje deeg op en bestrijk weer met ei.  Dit doe jij nog 2 keer en verdorie, dan kom je 1 rondje te kort. Dit knutsel je zelf in elkaar met het overgebleven deeg. 

Je kunt nu ook 4 kleine rondjes meebakken, onderaan de tekst lees je waarom ik dat niet doe. 

Maak eventueel overgebleven ei op door het te verdelen over de pasteitjes. 

In 20 a 25 minuten bak jij ze nu krokant, ze mogen verkeuren maar niet te donker. 

 

De Ragout 

We maakten zojuist zelf 4 pasteitjes en mocht je ze gekocht hebben dan komen ze ook in vier. 

Ik kies vandaag voor een kippen ragout, maar je weet dat rund of paddenstoel ook mogelijk en heerlijk zijn. 

Smelt 50 gr roomboter in een pan met een wat dikkere bodem. Laat het niet zover komen dat de boter gaat verkleuren, voeg bijtijds 60 gr bloem toe en roer dit 3 a 4 minuten goed door op laag vuur. Daarna haal je pan van het vuur. 

In een andere pan gaan nu wat kruiden, zomaar wat snufjes het liefst wat Italiaanse. Daarbij 400 ml kippenbouillon, deze kun je ook kant en klaar kopen, je kunt 'm ook zelf trekken met 1 kippen bouillonblokje. Breng alle aan de kook. 

Snij 2 kipfilets in kleine blokjes, deze gaat in de bouillon en op een middelmatig vuurtje zijn ze in ongeveer 12 minuten wel gaar. Wat zout om op smaak te brengen. 

Ondertussen verwarm jij de 4 pasteitjes in de oven. Snij wat peterselie fijn. 

Verdeel nu de ragout over de bakjes. Vul ze royaal, je hebt voldoende. Sommigen willen per se dat dekseltjes eruit halen en dat er later weer opzetten. Ik doe daar niet aan mee, doorprikken en vullen.  Garneer de pasteitjes met de peterselie.