Foto door: Goedboerenindestad

Kroketten 

Persoonlijk vind ik ze heerlijk en dan vooral de rundvlees kroketten. Maar gek genoeg koop ik ze of bevroren om zelf af te bakken of ik haal ze bij de friettent. Maar weet je dat je ze ook prima zelf kunt maken? Ik ga je vertellen hoe, voor in de frituur en oven of airfryer. 

We gaan er 6 maken maar denk eraan. Je bent er wel een aantal uurtjes mee bezig plus ze moeten ook koel "rusten". 

Haal bij een echte slager een ½ kilo rundvlees en snij dat ik kleine blokjes. Zet een braadpan op hoog vuur, wat zonnebloemolie erin en het vlees kort bakken. Voeg nu 1 liter (kokend) water toe, plus 1 tl gemalen kruidnagel en 2 laurierblaadjes.  

Laat het minimaal 2 uur stoven, haal daarna het vlees uit de pan. Waarom? We gaan de runderbouillon bewaren, daar maken we later de ragout van. Dus die gieten we even in een andere kom of beker. 

 

Neem een stevige grote snijplank en 2 vorken. Trek nu het vlees letterlijk uit elkaar zodat draadjesvlees ontstaat. 

Zet de pan weer op het vuur en laat een klontje (room)boter smelten. Hier gaat nu bij 60 gr bloem en zorg ervoor dat je een aantal minuten alles flink doorroert zodat een mooie zogenaamde roux ontstaat. 

Hier gaat ongeveer 400 ml van je runderbouillon bij, dit roeren we constant door op een laag vuurtje totdat het een mooie gladde ragout is. Even proeven nu en voeg eventueel nog wat zout, peper en of nootmuskaat toe. 

Nu gaat het draadjesvlees erbij, opnieuw goed door elkaar roeren en regelmatig proeven. Niet omdat het moet maar omdat het zo lekker is. Giet de ragout over in een grote kom en laat het afkoelen, Daarna gaat het in de koelkast, minimaal 3 uur. 

Ik maak daarom alles een dag ervoor klaar, zo maak ik mijn kroketten af op de dag dat ik ze wil eten. 

We gaan nu de kroketten afmaken. Zorg voor een diep bord en strooi hierin paneermeel. In een kommetje gaat van 2 a 3 eieren alleen het eiwit.  

Verdeel je ragout in gelijke delen, gezien de ingrediënten hierboven zou je moeten uitkomen op 6 delen van zo'n 100 gr. Daar rol je een soort van worst van, zo dik en zo lang als dat jij je kroket graag ziet. 

Die worst dompel je in de kom met eiwit helemaal onder, daarna rol je 'm rond in het bord met de paneermeel.  Zorg ervoor dat de kroket rondom helemaal dicht is, zo voorkom je leeglopen van je kroket tijdens het bakken. 

Frituur: 

Bak jij de kroketten gelijk, dan de frituur op 180 gr.  In een kleine 3 minuten zijn ze gaar en mooi bruin. 

Had jij je eerder ingevroren, dan kunnen ze er bevroren in en zijn ze gereed in 5 a 6 minuten. 

Airfryer: 

Wil jij ze bakken in de airfryer, dan moeten ze sowieso eerst bevroren worden. 

Afhankelijk van de grote van je airfryer  gaan er minimaal 4 en maximaal 6 tegelijk in. Smeer wel de kroketten even rondom in met wat zonnebloemolie, zo worden je kroketten mooi krokant. 

Bevroren gaan de kroketten 11 a 12 minuten in de airfryer op 200 gr. 

 

En ik hoor je denken, jeetje war een boel tijd en werk voor die paar kroketten. 

  1. Dan maak je er gewoon meer, je staat nu toch in de keuken 
  1. Eenmaal zelfgemaakte kroketten gemaakt, je wilt niet anders meer.