
Foto door: Lekkerensimpel
Tjap tjoy
Wie kent het niet van de Chinees uit jouw stad of in mijn geval dorp. Tjap tjoy, het lekkere gerecht met verse groenten en kip. Ik kan je melden dat een variant met spekjes ook goed smaakt.
We beginnen met de kip en daarvoor gebruiken we 300 gr kipfilet voor een gerecht voor 4 personen. Meng het in een kom met 1 el sojasaus en 1 tl maïzena, laat het zeker 15 minuten intrekken.
Verhit in een wok of een flinke pan met dikke bodem een scheut zonnebloemolie. Bak hierin de gemarineerde kip mooi dicht en goudbruin, haal het daarna uit de pan even terug in een kom.
Nu gaan we de groenten bakken. In dezelfde pan gaat nog wat olie en hierin fruiten we kort 2 gesnipperde teentjes knoflook en een geraspt blikje gember van ongeveer 1 cm.
Dan gaat erbij: 1 in dunne plakjes gesneden wortel, 1 in reepjes gesneden paprika, 150 in plakjes gesneden champignons en 100 gr sugar snaps. Roerbak alles een kleine 4 à 5 minuten.
Naast of in plaats van de sugar snaps kun je ook kiezen voor peultjes of sperziebonen.
Nu gaat de kip er weer bij in de pan samen met 250 ml kippenbouillon. Laat alles 2 à 3 minuten zachtjes koken.
Breng het op smaak met 1 el sojasaus, 1 tl oestersaus, 1 tl sesamolie en snufjes peper en zout. Voeg als laatste 100 gr taugé en een halve in reepjes gesneden Chinese kool toe en roerbak alles nog 1 a 2 minuten.
Het gerecht gaat gelijk zo warm mogelijk op tafel, het koelt namelijk snel af. Lekker erbij is gekookte (Basmati) rijst of bami.
Wil je een vegetarische variant? Vervang de kip door tofu of extra groenten.
Maak jouw eigen website met JouwWeb