Foto door: Libelle

Varkenshaas met kastanjechampignons en friet 

 

Hier is een heerlijk recept met varkenshaas, kastanjechampignons en friet. Opnieuw voor 4 personen maar dat kun je eenvoudig aanpassen. 

Friet 

Voor wat betreft de friet, op een andere pagina van deze Website kun opzoeken hoe zelf friet te maken. Hieronder een summiere samenvatting waar je denk ik ook wel mee uit de voeten kunt. 

Verwarm de oven voor op 220 gr. Snijd 800 gr aardappelen in frieten en spoel ze goed af onder koud water. Maak ze droog met een schone theedoek en meng met olijfolie en zout. 

Verdeel de frieten op een bakplaat met bakpapier en bak ze in ca. 30-40 minuten goudbruin en krokant. Keer ze halverwege om. 

Varkenshaas  

4 Personen hebben genoeg aan 2 varkenshazen, das al snel 500 a 600 gr namelijk. Bestrooi de varkenshaasjes met snufjes zout, peper en tijm. Verhit de olijfolie en boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Schroei de varkenshaasjes rondom dicht (ongeveer 2-3 minuten per kant). 

 

Zet het vuur lager en laat de varkenshaasjes nog 10-12 minuten zachtjes garen. Haal ze uit de pan, dek losjes af met aluminiumfolie en laat rusten. 

Champignons 

We gaan een heerlijk champignonsausje maken en daarvoor gebruiken we 250 kastanjechampignons. Deze snijden we in plakjes. Omdat de varkenshaasjes liggen bij te komen, kunnen we mooi die pan gebruiken. Smelt een klontje boter in de pan en bak gesnipperde 1 ui en teentje knoflook glazig. 

Voeg de champignons toe en bak tot ze goudbruin zijn (ca. 5-7 minuten). Strooi eventueel bloem over de champignons en roer goed door om in te dikken. Schenk 100 ml kippenbouillon (uit een pot of zelf getrokken van kip of tablet) erbij en roer goed, gevolgd door 200 ml kook- of slagroom. Laat de saus 5 minuten zachtjes pruttelen tot deze iets is ingedikt. Breng op smaak met zout, peper en vers gehakte peterselie. 

 

Serveren: 

Snijd de varkenshaas in mooie plakken. Verdeel de friet over de borden, leg de plakjes varkenshaas ernaast en lepel de champignonsaus eroverheen. Garneer eventueel met wat vers gehakte peterselie. 

Als je extra groente wilt toevoegen, zijn haricots verts of een frisse salade een goede keuze.