Mosselen

 

Ik ben echt dol op mosselen, dat is vooral gekomen door ze in Spanje te eten. Daar zijn ze over het algemeen wat groter plus ze worden geserveerd A la Marinera. Hieronder geef ik je naast dat recept ook wat andere opties om jouw mosselen nog heerlijker te maken.

We beginnen met de mosselen te maken zoals we dat hier in Nederland gewend zijn.

Voor 2 personen stel ik voor minimaal 1 kilo mosselen, maar nogmaals ik ben er dol op. Wat ik meestal doe, ik spoel de mosselen met veel water af, dat kan gewoon in een schone wasbak. Giet ze af en doe hetzelfde nogmaals. Komen er mosselen bovendrijven of zie je kapotte schelpen? Gooi die weg want die zijn meestal niet goed. Pak een grote pan en snipper daar 4 kleine uien in, tevens 4 fijngesneden teentjes knoflook (je kunt ook 200 gr soepgroenten of gescheden prei gebruiken). Qua kruiden volstaat een stuk of 6 takjes tijm en zwarte peper. Doe daar 200 ml witte wijn bij en de mosselen. Breng het aan de kook en haal de pan even van het vuur. Daarna weer aan de kook brengen en weer eraf en dan nogmaals. Drie keer de kook er over, zo weet jij zeker dat je mosselen gaar zijn.

 

Een leuke suggestie is om de witte wijn te vervangen door bier. Dat mag een gewoon biertje zijn maar ik heb er laatst een flesje Duvel ingedaan. Ze zeggen dat de alcohol verdampt, dat zal best maar ik zou die avond de auto laten staan.

 

In de winter kun je ervoor kiezen om i.p.v. de standaard groenten er een bodem van zuurkool bij te doen. Bij voorkeur verse natuurlijk en die kook je 3 keer mee met de mosselen. Heerlijk om er wat van tevoren gebakken spekjes doorheen te doen. Wanneer je de borden vanuit de pan schept komt automatisch de zuurkool met spekjes er overheen. Een mooi plaatje en erg smakelijk.

Heb jij nou wat meer lef, vervang dan de spekjes door een chorizoworst. Die kook je gesneden in grove stukken mee met de mosselen en de zuurkool. Net iets pittiger dus.

Op de foto zie je mijn eigen wintermosselen welke ik recent nog gemaakt heb.

 

En zoals beloofd op z’n Spaans de mejillones a la marinera.

Terwijl je de mosselen traditioneel kookt met wijn maak jij tegelijkertijd je saus en de kruidenolie.

Voor de marinerasaus pak je een grote pan en verhit je een flinke scheut olijfolie.  Voeg 6 gesnipperde uitjes en 2 teentjes knoflook toe. Bak deze tot ze wat glazig zijn. Uit blik 500 gr gepelde tomaten toevoegen en deze er zo’n 10 minuten doorheen roeren. Wat zwarte peper en 10 gr basilicumblaadjes er bij en klaar.

 

Terwijl e.a.a. opstaat maak je de kruidenolie. In een blender mix je:

4 teentjes knofllok, 200 gr spinazi, wat peterselie, basilicum, dragon en bieslook en een flinke scheut oijfolie. Doe alles in een bakje of bord 1 minuut in de magnetron. Haal de kruidenolie even door een zeef en laat ze afkoelen.

 

Nu maak jij voor je gasten een mooi bordje klaar. Maak op het bord een bedje van de marinerasaus en leg de mosselen er bovenop. Druppel er wat van je kruidenolie overheen en eten smikkelen maar. Terwijl je eet schep je op je bord de mosselen door de saus en de olie. Serveer er wat stokbrood mee, al is het maar om te kunnen dippen in je mengsel.