
Foto door: Libelle
Crema Catalana
Opnieuw een heerlijk gerecht uit mijn favoriete land: SPANJE.
Een lekker toetje uit Catalonië en eigenlijk een variant op crème brûlée.
Rasp de schil van 1 citroen en 1 sinaasappel. Meng 50 cl melk met 25 gr maïzena in een apart bakje.
Breng 450 ml melk voorzichtig aan de kook en doe hierbij 1 el (riet)suiker, 1 kaneelstokje of dezelfde hoeveelheid in poeder en de rasp.
Haal de dooier uit 4 eieren en klop deze los in een flinke kom, voeg er 1 el (riet)suiker aan toe. Voeg nu de warme melk met toe en roer het goed door.
Nu voeg je de warme melk toe aan de eierdooiers en giet alles terug in de pan. Nu net zolang blijven roeren, rustig aan dus op een laag vuurtje. Je zult zien dat er een romige crème gaat ontstaan, zolang jij maar blijft roeren.
Nu verdeel je jouw mengel over kleine lage schaaltjes, deze zet je in de koelkast waar ze een uurtje of 4 mogen opstijven.
Voordat je je dessert serveert verdeel je nog een beetje rietsuiker over de schaaltjes. In Spanje pakt men dan een gasbrander o.i.d. en daarmee karamelliseren ze de suiker.
Heb jij die nu niet bij de hand, zet dan de schaaltjes zo'n 3 minuten onder de grill van je oven.
Attentie! Zorg dat de oven goed voor verwarmt is en let erop dat he suiker niet verbrand (alhoewel, een beetje mag wel natuurlijk).
Maak jouw eigen website met JouwWeb