Foto door: Bakkerijsmit

Bourgondisch meergranenbrood 

 

Wel eens zelf brood gemaakt? In het mooie dorp waar ik woon staat molen de Arend. Een actieve molen waar ze ook diverse meelsoorten en andere broodbenodigdheden verkopen. Voor iets meer dan 3 Euro heb je al 1000 gr Bourgondisch meergranenbroodmix. Daar gaan we nu een mooi brood van maken. 

 

Pak een grote kom, daarin gaan de volgende ingrediënten: 

1000 gr bloem 

1000 gr Bourgondische meergranenmix 

40 gr gist 

1 liter water 

Je kunt het met je handen doen, dat is best zwaar plus je bent wel even bezig. Ga je voor gemak, gebruik dan een keukenmachine met een deeghaak. Kneed maximaal 4 minuten op de laagste stand. Waarom? Als je het deed "overkneed" dan rijst het niet goed en wordt het brood minder luchtig. 

Misschien denk je, dit is best veel zo. Verdeel het deed dan in porties. Laat het deeg onder een vaatdoek "opbollen. Hierdoor verdwijnen de gaten uit het brood en door de houden we de malse structuur. Na 20 weer even kneden en dan nogmaals afgedekt 20 minuten laten rijzen. Dus, totale voorrijs: 40 minuten. 

Nu gaan we het brood "opmaken zeg maar vormen. Dat is belangrijk voor de structuur in het deeg. Door het deeg te vormen of opmaken, zorg je ervoor dat je deeg rijst de hoogte in, in plaats van de breedte. 

Hierna opnieuw afgedekt laten rijzen. Narijs: 60 minuten. 

Verwarm de oven voor 0- 220 gr, ideaal (maar niet noodzakelijk) is een oven met stoom.  

Bestuif voor het bakken je brood met wat roggebloem. Je kunt het nu ook insnijden, hoe dat bepaal je zelf. 

Bak je brood in ca. 45 minuten. 

Even wachten met opeten, je verbrand je mond! Bovendien laat het brood zich wanneer het nog warm is, moeilijk snijden.