Foto door: Ohmyfoodness

Pangsit Goreng (evt. met saus) 

 

Mocht je geen idee hebben wat pangsit goreng is. Misschien kun je de Wontons? Dat zijn die gevulde deeghapjes die gestoomd worden. Nou, pangsit is ook een gevuld deeghapje, maar wordt deze worden gefrituurd. Dat Goreng gebakken betekent vertelde ik je eerder al. 

 

V.w.b. de vulling is er keuze. Het meest gebruikelijk zijn: varkensgehakt, fijngehakte garnalen of rundvleesgehakt. 

Reken voor ons recept, 24 stuks, op zo'n 150 gr. 

We beginnen met de vulling van de Pangsit door het fijnsnijden van 2 bosuitjes en 1 teentje knoflook. Dit gaan in een kom met het ingrediënt wat jij eerder gekozen hebt als vulling. Overige ingrediënten die erbij gaan zijn: 

 

½ tl versgeraspte gember 

1 el sojasaus 

½ el sesamolie 

½ tl chiliolie 

½ el maïzena 

Meng alles met een spatel o.i.d. goed door elkaar. 

 

In een ander klein kommetje gaan de dooiers uit 2 eieren. Goed door elkaar klutsen want hiermee gaan we zo de pangsits dichtplakken. Zo is de pangsit mooi dicht en lekt deze niet tijdens het bakken. 

 

Zoals ik al zie, we gaan 24 stuks maken. Deze pangsit ook wel wonton vellen koop je bevroren bij o.a. een toko. Je kunt in een supermarkt ook normale deeg folie bladen halen, deze zijn dan wel wat dikker. 

Leg ze bijtijds uit de vriezer, nog licht bevroren zijn ze eenvoudig van elkaar te scheiden. 

 

Strooi wat bloem op een schone ondergrond. Leg daar 1 vel op en leg in het midden een klein hoopje van je mengsel. Bestrijk twee tegenover elkaar liggende hoeken met wat eigeel en klap het vel dubbel tot een driehoek. 

 

Leg de driehoek met de punt naar boven en bestrijk een van de onderste hoeken met eigeel, vouw die om het balletje heen. Doe hetzelfde met de andere onderste hoek. 

 

Verwarm nu de frituur of een pan met olie tot 180 gr. Bak de pangsit in 4 a 5 minuten goudbruin. Niet te veel tegelijk in de pan, het gaat snel genoeg. 

 

En natuurlijk kan de pangsit ook in de airfyer, persoonlijk vind ik dat minder lekker. 5 a 6 Minuten op 200 gr is dan voldoende. 

 

Laat de pangsit even uitlekken op wat keukenpapier en smikkelen maar. Je kunt er qua sausje van alles bij serveren, van ketjap tot chilisaus of sambal. 

 

Wil jij echter de saus ook zelf maken? Meng onderstaande ingrediënten door elkaar en voilà: 

 

1 teentje uitgeperste knoflook 

3 el gembersiroop 

3 el suiker 

2 tl chiliolie 

4 el sojasaus 

2 el sesamolie 

Wat sesamzaadjes