
Foto door: De wereld op je bord
Gado gado
Wanneer jij op zoek bent naar een heerlijk en eenvoudig te bereiden bijgerecht wat past bij bijna elk Indonesisch gerecht. Maak dan Gago gado, je hebt het vast al eens op. Maar heb je het ook al eens zelf gemaakt? Daar gaan we!
Zoals ik al eerder aangaf is het voor mij moeilijk in te schatten voor hoeveel personen mijn recepten zijn. Hier durf ik wel te zeggen dat je met mijn gerecht zeker 4 leuke bordjes kunt vullen. Het is een traditioneel gerecht uit de Javaanse keuken en zeg maar een mix van groenten. Gado betekent dan ook letterlijk mix of mengsel.
Zet een flinke wok met water op en breng deze aan de kook.
Blancheer vervolgens 200 gr sperziebonen, 1 grote ij plakjes gesneden winterpeen, 200 gr spinazie en 200 gr taugé. Spoel alles eenmaal beetgaar af met koel water en laat in een vergiet uitlekken.
Kook 2 grote aardappelen en snij deze in kleine partjes, kook 4 eieren en na pellen halveer je ze. Laat ook hier alles afkoelen. Pak een tempeh blok van 200 gr, snij deze in kleine blokjes en bal deze krokant in olie of een airfryer.
Start nu met het maken van je pindasaus, welke later warm over de salade heengaat. Dit kun je op verschillende manieren bereiden, deze keer kies ik voor pindakaas (wie is er niet groot mee geworden?).
Breng in een wat dikker pannetje 400 ml water aan de kook. Hier roer je doorheen: 1 tl Djahé, 1 gesnipperde teen knoflook, 50 ml ketjap Manis. Pers er ook een citroen over uit (oke, mag ook uit een flesje). Voeg 1 el basterdsuiker toe en tenslotte 200 gr Pindakaas.
Goed doorroeren en op een laag vuurtje warm houden, wel regelmatig even roeren!
Nu gaan we de borden opmaken, je kunt er ook voor kiezen om het geheel op 1 schaal uit te serveren. Verdeel alle groenten, de aardappelen en de tempeh over het bord. Daar overheen gaat je warme satésaus. Garneer je gerecht met de halve eieren en wat gebakken uitjes.
Je kunt er ook voor kiezen de satésaus apart te serveren. Ook lekker bij Gado gado is Longtong, een soort van plakrijst ook wel rijstcake en kroepoek. Neem dan i.p.v. de traditionele kroepoek eens Emping. Deze keuze komt dan in plaats van de aardappels!!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb