Foto door: Tiptopper

Zuurkool + 

 

Wil jij nu echt eens iets bijzonders op tafel? Probeer dan eens mijn schotel, een romige zuurkoolschotel met appel, kaas en krokante spekjes. Zo combineer je traditionele smaken met een verrassend rijke en hartige touch. 

 

Voor 4 personen schillen we 2 grote vastkokende aardappelen en die snijden we in dunne plakjes. Kook ze kort (4-5 minuten) in gezouten water tot ze net gaar zijn. Giet af en laat afkoelen. 

 

Schil een appel, bij voorkeur een frisse zoutzure appel zoals Elstar, verwijder het klokhuis en snij ook deze in dunne plakjes. 

 

Verhit een klontje boter in een ruime koekenpan.  Bak 200 gr gerookte spekblokjes tot ze krokant zijn. Haal de spekjes uit de pan en zet apart. 

 

In het achtergebleven vet in dezelfde pan gaat nu 500 gr zuurkool. Roer goed door en voeg 1tl honing en een scheutje water toe. Laat dit 10 minuten zachtjes stoven. 

 

Verwarm de oven voor op 200 gr.  Meng 100 ml kook- of slagroom door de gestoofde zuurkool en breng op smaak met zout en peper. 

 

Neem een ovenschaal en begin met een laagje aardappelplakjes. Leg hierop een laagje zuurkool, gevolgd door een paar plakjes appel en wat van de krokante spekjes. Herhaal de lagen en eindig met een laagje aardappelen. Bestrooi de bovenkant tenslotte met 100 gr geraspte oude geraspte kaas. 

 

Bak de schotel 20-25 minuten in de oven. 

En wil je iets nog bijzonderder, vervang dan appel door banaan.