Foto door: Lekkere recepten

Patatas bravas met chorizo ovenschotel 

 

Indien je mijn gerechten een beetje volgt, dan kan je mijn liefde voor Spanje en de Spaanse keuken niet ontgaan zijn. Tevens weten jullie dan dat ik erg graag hoofdgerechten maak die zo compleet zijn en een voor- en of nagerecht niet per se meer nodig zijn. Zo maak ik graag en vaak ovenschotels. 

 

Vandaag combineer ik Spanje met een ovenschotel en ga ik jullie verrassen met gerecht met o.a. patats bravas en Chorizo. 

Misschien zegt dit je helemaal niets, geen probleem dan raadplegen we even WikipediA: 

 

Patatas bravas, ook wel patatas á la brava of papas bravas genoemd, zijn aardappelen in ongelijke vorm gesneden met een grootte van ongeveer 2 centimeter, gefrituurd in olie. 

Chorizo is een van oorsprong Spaanse worstsoort die kruidig van smaak en roodachtig van kleur is en een stevige, grove structuur heeft. Een kenmerkend ingrediënt is de pimiento choricero, een pittig paprikapoeder. 

 

We beginnen met het voorverwarmen van de oven op 200 gr. Breng een pan water aan de kook en kook 500 gr krieltjes met schil voor zo'n 10 minuten. Daarna afgieten. 

Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook en fruit deze in wat olijfolie in een pan.  Voeg hierbij 40 gr tomatenblokjes (of gepelde tomaten), ½ tl cayennepeper,  1 tl paprikapoeder, ½ tl sambal en een snufje zout. Laat alles 15 minuten pruttelen op een laag vuurtje. Daarna pureren met een staafmixer.  

Meng in een kom 2 gesnipperde teentjes knoflook met wat olijfolie en 1 el (daar ist ie weer) Dijonmosterd. Voeg 100 gr mayonaise en het sap van 1 citroen toe en meng alles tot jouw zelfgemaakte aioli. 

We gaan nu de krieltjes halveren, daarna snijden we 1 rode paprika en 1 courgette in kleine blokjes. 

Een chorizo worst (110 a 150 gr) snijden we in plakjes, de snijden we in vieren. 

Vet een ovenschaal licht in met wat boter of olie. Verdeel nu de krieltjes, paprika, courgette en chorizo over de ovenschaal. Hier giet je ongeveer een kwart van je tomatenpuree overheen. Bak de schotel in 25 minuten. 

Hak ondertussen 2 takjes peterselie. Deze gaat over de ovenschotel, serveer de schotel met de rest van de tomatenpuree en jouw zelfgemaakte aioli. 

 

BON PROVECHO 

Maak jouw eigen website met JouwWeb