Foto door: Leukerecepten

Gazpacho 

Hier is een authentiek recept voor gazpacho, de klassieke koude soep uit Andalusië, Spanje. Eenvoudig en heerlijk verfrissend, perfect voor warme dagen maar neem maar van mij aan dat de soep het gehele jaar uitstekend smaakt. 

Maak de gazpacho wel bijtijds bijvoorbeeld in de ochtend. De soep dient minimaal 2 uur in de koelkast hebben gestaan zodat deze goed koud wordt. Dit is essentieel voor de smaak. 

Je hebt al eerder gelezen dat doseren niet mijn sterkste punt is, laten we zeggen dat dir recept voor 4 a 6 personen is. 

We beginnen met de tomaten, dat is de basis voor gazpacho. We nemen 1 kilo goed rijpe tomaten, bij voorkeur vleestomaten Je mag de schil mee snijden, dit zorgt voor extra vezels. In principe verwijder je de schil en dat doe je als volgt: Snij een kruis in de onderkant van de tomaten. Dompel de tomaten 30 seconden in kokend water en daarna in ijskoud water. Daarna kun je de schil eenvoudig eraf pellen. 

Snij de tomaten, 1 komkommer (geschild en ontpit), 1 groene paprika (zonder zaadlijsten) in grote stukken. Snipper 1 kleine rode ui of sjalot en 2 teentjes knoflook. 

 

Pak 2 sneetjes oud (bij voorkeur wit) brood en verwijder de korstjes. Week het brood in een bakje water en knijp het uit. 

 

Alle groenten en het brood gaat in een blender of keukenmachine, daarbij 4 el olijfolie (extra vierge)en 2 el witte wijn- of sherryazijn. 

Snufje peper en zout erbij en ongeveer 200 ml koud water. Meer mag ook, het is net hoe dik jij jouw soep wilt hebben 

Nu is het kwestie van goed mengen of blenden tot je een mooie gladde soep hebt. Voor een extra gladde textuur kun je de gazpacho nog door een zeef halen. En dan de koelkast in, ik zie al minimaal 2 uur. 

 

Voor je de soep gaat serveren roer je deze soep nog even door en voeg ijsklontjes toe als het niet koud genoeg is. Het mooiste is om de soep te serveren in kommen of wat grotere glazen. Garneren met natuurlijk croutons, lekker erop is ook fijngehakte paprika en of komkommer. Een druppeltje olijfolie maakt het af. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb