
Foto door: Culinea
Kisir
Kısır is een gerecht uit de oostkust van de Middellandse Zee, met name uit Turkije. Het hoofdingrediënt is bulger (ook wel düğür), een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe), in tegenstelling tot pilav wordt er bij kısır fijnere bulgur gebruikt.
Later gebruiken we ook halloumi, dit is een kaas die wordt gemaakt van een mengsel van geiten- schapen en koeienmelk.
We verhitten in een koekenpan 2 olijfolie. Fruit hierin 1 fijngesneden ui en 2 geperste teentjes knoflook 2 min. Schep 1 klein blikje tomatenpuree en 1 el komijn erdoor en bak alles 1 min. zachtjes mee.
Schep er vervolgens 300 gr (fijne) bulgur door. Schenk 400 ml heet water erbij en leg een deksel op de pan. Neem de pan van het vuur en laat afgedekt 10 min. wellen. Rooster intussen in een droge koekenpan 2 el pijnboompitten terwijl je ze schudt ze los goed. Snij 3 trostomaten in kwarten, snij de zaadlijsten eruit en dan in blokjes.
Roer de bulgur met een vork los. Schep de blokjes tomaat, 1 blik uitgelekte kikkererwten (meestal 225 gr) en de pijnboompitten door de bulgur. Voeg 3 el extra vergine olijfolie en het sap en de rasp van 1 limoen erdoor. Bewaar de salade tot serveren, afgedekt in de koelkast.
Verhit nog 2 el olijfolie in een koekenpan. Bak hierin 225 gr halloumi goudbruin in 3-4 min. Schep de halloumi door de kisir en breng het op smaak met zout en chilipeper.
Serveer de salade meteen, als de halloumi nog warm en zacht is.
Maak jouw eigen website met JouwWeb