
Prei kerrie schotel
Je bent wel even bezig maar dan heb je ook wat. Snijden van groenten en fruit kost je al een minuut of tien, bakken en smoren een kwartiertje en dan moet de schotel nog 20 minuten in de oven. Maar neem van mij aan, het is de moeite waard en opnieuw, echt weer eens iets anders.
We maken dit gerecht voor 4 personen, al moet ik eerlijk toegeven dat we het ook best ineens op hadden kunnen eten. Wij vonden het een heerlijk schotel.
Begin met het schillen van 5 flinke en kruimelige aardappelen. Deze kook je een minuut of 20, dan stamp je de aardappelen met een klontje boter.
Neem 2 preien, snij die in de lengte doormidden en maak daar ringen van. Schil 1 pastinaak en snij die in blokjes. Snij 1 rode paprika in 4-en, haal de zaadjes eruit en snij alles ook in blokjes.
Doe alles in een vergiet en spoel de groenten goed af.
Je kunt natuurlijk een kant en klaar zakje kruiden halen, er zijn diverse kerrie variaties mogelijk. Maar leuker is het om eens zelf kruiden toe te voegen?
Pak een kleine kom en meng daarin van deze kruiden 1 tl.: kerriepoeder, kurkuma, komijnpoeder, paprikapoeder en zwarte peper. Wil je een wat romige variant? Voeg dan zo'n 50 ml kokosmelk of room toe!
Fruit in een flinke pan (waar een deksel bij hoort) met een scheut olijfolie 1 rode ui, 1 normale ui en 1 teentje knoflook, allen gesnipperd.
Daar gaat bij 500 gr rundergehakt, dit rul je een minuut of 4 aan. Dan gaan de gewassen groenten erbij, die bak je een kleine 3 minuten mee.
Voeg nu jouw zelfgemaakte kruidenmengsel (of het gekochte zakje) toe, samen met 150 ml warm of kokend water. Snij 1 appel, liefst een zoete in 4-en. Verwijder het klokhuis en snij deze in stukken dus inclusief schil in de pan erbij.
Deksel erop en laat de pan een kwartiertje staan op laag vuur.
Verwarm de oven voor op 200 gr.
Vet een ovenschaal in met wat boter en schep als eerste je gehakt en groenten mengsel op de bodem van de schaal. Verdeel hierover je aardappelpuree, hierbij hoeft niet per se alles bedekt te zijn.
Als laatste gaat er ongeveer 150 gr geraspte kaas overheen, iets meer mag ook als het maar een belegen kaas is.
Je bak de schotel in de oven en 20 minuten later kun je aan tafel.
Maak jouw eigen website met JouwWeb