Foto door: Keukenliefde

Oliebollen 

 

Terwijl ik dit schrijf is het oudejaarsdag en ondanks dat het mij altijd een beetje weemoedig maakt, toch maar een receptje. Maar dan wel eentje die vandaag niet mag ontbreken: Oliebollen. 

 

Het hier onderstaande is voor 20 stuks, wil jij er meer of juist minder, dan is een aanpassing eenvoudig. 

 

Krenten mogen wat mij betreft niet ontbreken in een goede oliebol. Denk jij er anders over, laat ze er dan uit. Hoe dan ook, laat ze wel even 15 minuten wellen in lauw water. 

 

In een schenkkan gaat een ½ liter halfvolle melk, daar gaat bij een zakje gedroogde gist en 5 eetlepels bruine basterdsuiker. 

 

In een grotere kom zeef je een ½ kilo bloem, snufje zout erbij. 

Giet nu langzaam de melk met gist erbij en pak je mixer erbij. Met de grote haken maak je er een plakkerig deeg van.  Daarna mix je er nog een eitje doorheen en als laatste schep jij er de krenten doorheen (wel ff afgieten natuurlijk). 

 

Over de kom hang je een wat vochtige vaatdoek. Laat het nu een uurtje staan en je zult zien dat het bijna 2 keer zoveel is geworden. 

 

Verhit in een flinke pan, of liever in een frituurpan zonnebloemolie tot 180 gr. Er zijn echte oliebol lepels te koop, een ijslepel voldoet ook. Heb je die geen van beiden, pak dan 2 lepels. 

Maak de lepel(s) nat en schep een bol van je beslag. Die gaat in het vet en je ziet 'm groeien en even later bovendrijven. Draai de bol een aantal keer om, na 5 a 6 minuten is je oliebol gaar en mooi bruin. Wanneer je er handig is wordt kun je meerdere vollen tegelijk bakken. Laat de bollen even uitlekken in een vergiet of op keukenpapier. 

 

Poedersuiker eroverheen en smullen maar. Happy Newyear! 

Maak jouw eigen website met JouwWeb