Marokkaanse borrelplank 

 

Vrijdagmiddag, een paar goede vrienden, een heerlijke playlist, een wijntje of een speciaal biertje en natuurlijk borrelhapjes. 

Maar misschien wil jij wel eens iets anders op tafel, iets uit de Arabische keuken bijvoorbeeld. 

Ik heb mij oor te luister gelegd bij mijn favoriete Marokkaanse slager van Merhaba in Breda. Hieronder een paar suggesties om op tafel te zetten, allemaal redelijk snel en eenvoudig klaar te maken. Ik zou de meeste ingrediënten wel bij een Marokkaanse of Turkse winkel halen. Daar is de olijfolie, de verse noten, de honing etc. veel lekkerder. 

 

Baklava cups 

Je kent ze wel, van die toastjes in de vorm van een bakje. Zet er een aantal op je plank en vul ze tot het randje met vloeibare honing. Kruimel een handje pistache- en walnoten en strooi ze over de cups. 

 

Kip-kebab 

Bij de genoemde winkels of bij een goede poelier haal je zo'n 500 gr kippen wings. Die bereid je in de over of airfryer en je serveert ze van die heerlijk frisse knoflooksaus. 

 

Olijven 

Wat zeker niet mag ontbreken op deze plank: Olijven. 

Vul een paar kleine bakje met een laagje olijfolie en daarin gaan diverse soorten olijven. Gewoon kant er klaar te scheppen uit de bak bij de, waar weet je ondertussen. Neem wat kleine groene, paarse of van die wat grotere groene met fetakaas erin. Ook leuk erbij zijn van die mini paprika's, ook gevuld met feta. 

Oh, voor mij graag zonder pit en vergeet niet een aantal prikkers erbij. 

 

Couscous salade 

Pak een schaaltje en zoek er een aantal bijpassende bordjes bij. 

Kook de soort couscous die jij het liefst hebt en kook deze volgens de instructie op het pak. Laat de couscous afkoelen en hup in de schaal. Kleine zontomaatjes snij je door, een komkommer (met of zonder schil) in schijfjes. Die gaan bij de couscous, beetje peterselie erbij en pers er een citroen over uit. Serveren samen met de bordje en klein bestek. 

 

Murhammara 

Snij twee rode paprika's en een teen knoflook in stukken. Deze gaan in een schaal samen met wat gehakte walnoten en peterselie. 

Pureer alles met bijvoorbeeld een staafmixer en voeg toe: een blikje tomatenpuree, 3 el havermout, 2 el appelsiroop, een snufje komijnpoeder, wat gemberpoeder en roer alles er goed doorheen. 

Je brengt het op smaak met door er wat citroen overheen te raspen, daarna in een mooi schaaltje. Maak het af met wat druppeltjes olijfolie. Serveren er een in stukken gesneden Turks brood bij. 

 

Zelfgemaakte Hummus 

Natuurlijk kun je humus in diverse smaken kant en klaar kopen. Maar hoe leuk is het om eens zelf humus te maken? 

Hier de ingrediënten voor een groene humus, heerlijk op bijvoorbeeld een toastje. 

Pureer 2 teentjes knoflook met 400 gr kikkererwten.  Daar gaat bij 1 el tahin, 60 ml olijfolie, het sap van een citroen, 1 tl komijnpoeder, wat peterselie en munt, meng alles goed door elkaar. Dat was het. 

 

Feta 

Altijd leuk op een plank: feta. Maar koop dan we de echt lekkere geitenkaas. Opnieuw bij de juiste winkels en je koop het in een afsluitbaar blik. Handig en lang houdbaar. Smakelijke merken zijn o.a. Sutdiyari en Peta. 

 

Gehaktballetjes 

Niet erg ingewikkeld denk ik, maar kis voor de verandering eens voor lamsgehakt. Zo lekker dat er, vind ik toch, niet eens peper en zout overheen moet. Maak van zo'n 300 gr kleine balletjes en bak ze even in een koekenpan.