
Foto door: Kvwolderwijk
Stamppotten
Stamppot is een traditioneel Nederlands gerecht waarbij gekookte aardappelen worden gestampt en gemengd met groenten zoals boerenkool, wortel en ui (hutspot), zuurkool, andijvie, paksoi of zelfs spinazie. Vaak wordt het geserveerd met rookworst, spekjes of jus.
En zo zie je dat er zoveel varianten zijn om een originele stamppot te maken, zo kun je experimenteren met verschillende ingrediënten en smaken. Hier zijn een paar ideeën:
Om te beginnen heb je de klassieke stamppot (boerenkool, hutspot, zuurkool, andijvie)
Schil 1 kg kruimige aardappelen en kook ze in een ruime pan met water en zout. Kook of stoof 300 a 400 gr van de door jouw gekozen groenten in een aparte pan of samen met de aardappelen.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met 100 ml melk en 50 gr boter. Voeg nu 300 a 400 gr groenten toe en meng alles goed. Breng op smaak met snufjes zout, peper en eventueel nootmuskaat.
Gebruikelijk server je deze stamppot met rookworst en jus al zie je ze ook vaak met suddervlees.
En wil jij nu eens een stamppot met een originele variaties? Wil je een unieke stamppot maken? Probeer deze combinaties:
Mediterrane stamppot: hier voeg je zongedroogde tomaten, olijven, feta en rucola toe aan de puree. Erg lekker is om hierbij gegrilde kip of lamsvlees serveren.
Indische stamppot: voor deze variant gebruik zoete aardappel en meng met paksoi en gebakken uitjes. Voeg kerriepoeder, kokosmelk en seroendeng (gebakken kokos met pinda’s) toe.
Overigens staat deze variant elders op mijn site uitgeschreven, dan in combinatie met Babi ketjap.
Italiaanse stamppot: Mix hiervoor aardappelpuree met geroosterde paprika, basilicum en Parmezaanse kaas. Heerlijk met gehaktballetjes in tomatensaus.
Herfststamppot: gebruik pompoen en pastinaak in plaats van aardappelen. Mengen met geitenkaas, walnoten en honing.
Maak jouw eigen website met JouwWeb