
Foto door: Deliciousmagazine
Bloemkool met karbonade
Dit heb ik pas zelf nog gemaakt en het was heerlijk. Ook vrij eenvoudig, een karbonade is zo gebakken ik had er in een kwartietje gekookte aardappelen bij. Oké, de jus vereiste enige aandacht en liefde maar die te maken was geen straf.
Verwarm je oven alvast voor op 200 gr. Maak de bloemen los van 1 grote bloemkool, snij deze in plakken en spoel ze goed af met koud water. Leg de plakken op een ovenplaat bedekt met bakpapier en daar overheen sprenkel je wat olijfolie en grof zeezout. Rooster de bloemkool in max. 20 minuten mooi goudkleurig.
Smelt in een koekenpan een flinke klont boter. Bestrooi 4 schouderkarbonades met peper en zout en bak ze in ongeveer 4 minuten op groot vuur dicht aan beide kanten. Laat ze nog een minuut of 10 in de pan op een lag vuurtje, wel af en toe even omdraaien. Haal het vlees uit de pan en laat het in aluminiumfolie nog even nagaren.
Hak 6 a 8 takje tijm fijn of gebruik met dezelfde hoeveelheid tijm uit een potje. Heb jij nootmuskaat en een nootmuskaatmolen, rasp het dan vers. Heb je die niet (ik heb er overigens zelf ook geen), gebruik dan nootmuskaat uit een potje.
Schenk nu 300 ml vleesfond in de pan. Mocht je dit nog niet kennen, vleesfond is eigenlijk een vleesbouillon, maar dan sterk ingekookt. Je kunt deze zelf maken, maar het is ook kant-en-klaar te koop. Die is dan wel behoorlijk gelatinerijk en misschien te zwaar voor jou. Gebruik dan een gewone vleesbouillon die je zelf wat langer laat indikken.
Je laat je fond (of bouillon) al roerend indikken, wel stevig roeren met een spatel zodat het niet aanbakt. Roer er ook de tijm en een snufje nootmuskaat doorheen en leg er daarna je 4 karbonades terug in.
Verdeel de karbonades over 4 borden en schep er de bloemkool bij. De heerlijke jus van je vlees schenk je nu over de bloemkool heen. Maak je bordje af met bijvoorbeeld aardappelpuree, gegratineerde aardappeltjes of gewoon gekookte.
In een klein half uurtje op tafel en helemaal niets mis mee!
Maak jouw eigen website met JouwWeb