
Lasagne
Je denkt misschien lasagne, is het geen lasagna? Nee, lasagna is de naam van het pastablad (dus enkelvoud) waar het gerecht mee gemaakt wordt. Het gerecht wat je ermee maakt heet lasagne,
Lasagne, ik ken maar weinig mensen die het niet lekker vinden. Ik persoonlijk vind het heerlijk en ik maak het dan ook regelmatig. En dan graag een flinke schaal zodat we er de dag later nog van kunnen genieten. Daarom ook een gerecht (eigenlijk) voor 6 personen.
We beginnen met de saus. Verhit olijfolie in een pan en bak 500 gr rundergehakt rul. De Vega's onder ons mogen ook vegetarisch dus plantaardig gehakt gebruiken. Bij dit heerlijke gerecht doe ik dat niet.
Voeg de 1 ui en 2 teentjes knoflook fijngehakt toe en bak tot ze zacht zijn. Nu gaan er 2 el tomatenpuree (zo'n klein blikje of uit de fles) erbij, dit bakken we kort mee.
Meestal gebruik ik verse vleestomaten en dat mag nu ook. Ik werk bij lasagna met tomatenblokjes, voeg 800 gr (ongeveer 2 blikken) toe, gevolgd door 1 tl suiker, 1 tl oregano, en 1 tl basilicum. Breng op smaak met zout en peper. Laat de saus op laag vuur 20-30 minuten sudderen zodat de smaken goed mengen.
Kun jij ondertussen de bechamelsaus maken. Smelt een klont boter in een pan. Voeg 50 gr bloem toe en roer tot een zgn. Roux, dit is net een dikke pasta). Laat 1-2 minuten bakken zonder te kleuren.
Voeg de een ½ liter melk beetje bij beetje toe, terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen. Laat indikken. Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
Hoogste tijd om de schaal te gaan vullen, zeg maar de lasagne opbouwen. Neem een flinke ovenschaal, doe maar de grootste die je hebt die ook in je oven past. Verwarm de oven voor op 180 gr.
Er gaan 9 tot 12 lasagnebladen in, beetje afhankelijk van je schaal.
Begin met een dunne laag van jouw tomatensaus. Leg hierop een laag lasagnebladen, gevolgd door een laag bechamelsaus. Herhaal deze lagen (saus, bladen, bechamelsaus) tot alles op is. Eindig met een laag bechamelsaus bovenop.
Bestrooi met 150 gr mozzarella en 100 gr Parmezaanse kaas. Ik zelf doe de kazen graag in een kom en mix ze terwijl ik er een ei bij voeg. Naar mijn beleving is zo de bedekking wat dikker, maar ik kan ook niet uitsluiten dat dit volkomen onzin is.
Bak de lasagna 30-40 minuten in de oven, of tot de bovenkant goudbruin is en de lasagne gaar.
Laat de lasagna 5-10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt!
Maak jouw eigen website met JouwWeb