Foto door: Bon Viveur

Chipirones Fritas – kleine gefrituurde inktvisjes 

 

Wie mij kent weet van mijn liefde voor Spanje. Een paar keer per jaar moet ik daarheen, sowieso in de zomer een aantal weken.  Wanneer we dan aankomen met auto of vliegtuig, is het zaak om z.s.m. iets van een terrasje te vinden. Dan snel een biertje, nee niet geen San Miguel, mijn voorkeur heeft een Estrella. En daarbij dan wat tapes, denk aan patatas bravos, een fuetje en natuurlijk chiperones! 

Chiperones is geen recept op zich, het is echt een gerecht om lekker te snoepen. Thuis bij een borrelplank of gewoon als fingerfood. Ik ga je helpen een mooi bordje op tafel te krijgen. 

 

We beginnen met de limoen-mayonaise zelf te maken, deze serveren we later bij de visjes. 

In een kom gaan 2 eidooiers, voeg hier aan toe: 0,5 limoen (sap), 1 tl azijn, 1 tl mosterd, 1 gesnipperde teen knoflook en wat peper en zout. 

Giet er vervolgens 225 ml zonnebloemolie aan toe. Pak een staafmixer en mix een en ander op een lage stand door elkaar. Indien nodig roer je met een spatel nog even de overtollige olie erdoor. 

Doe er als laatste de rasp van je 0,5 limoen door en zet even in de koeling. 

 

Verhit een (frituur)pan 180 gr. 

Meng zo'n 100 gr bloem met flink wat zeezout en peper. Spoel 350 a 400 gr baby inktvisjes af onder stromend water. Laat ze goed uitlekken en doe ze in de kom bloem, daarbij gaat wat paprikapoeder. Doe de visjes in een vergiet en zorg dat er geen klonten bloem aan plakken. 

 

Bak de inktvisjes in twee porties in de olie. Doe er 2 takjes peterselie bij en laat alles 2 minuten frituren. 

Haal ze uit de frituur en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier. Strooi er gelijk wat grof zeezout overheen 

Origineel doe je er zeezoutvlokken bij, ongeveer 100 gr. Dit zijn piramidevormige kristallen, deze hebben een lekkere bite en smaken echt naar zee. 

Daarna portie 2 dezelfde handeling. 

 

Serveer de Chiperones zo heet mogelijk, je serveert ze met een 1/8 citroen en je zelfgemaakt limoenmayonaise.