
Rode kool schotel met stoofvlees
Een van mijn "winterfavorieten" is deze stoofschotel. Heerlijk wanneer het buiten wat kouder wordt en tevens ruikt gelijk je hele huis lekker. Misschien doe je er 2 dagen over, maar sowieso kunnen 2 personen hier heerlijk van genieten. Het is een flink krachtige maaltijd, dus voor-, na- en bijgerechten zijn niet nodig.
Ik vertelde je eerder al over mijn favoriete Marokkaanse slager aan het Edisonplein in Breda. Hij heeft ook fantastische runderlappen! Meestal zijn 2 flinke lappen voldoende, dat is ongeveer 1 kg. Snij het vlees in kleine stukjes, wat peper en zout erbij en bestuif het met wat bloem. In een (braad)pan schroei je in wat olie of (room)boter het vlees mooi dicht.
Snipper 4 bij voorkeur rode uien en bak die mee met het vlees. Afblussen kan met een echt flinke scheut rode wijn, maar probeer ook eens wat Brandy of cognac. Voeg 2 laurierblaadjes en een beetje gemalen kruidnagel toe, laat het nu op laag vuur zeker 2 uurtjes staan. Zorg wel dat het niet droog komt te staan, voeg dan wat water toe.
Je kunt de 300 gr rode kool voorverpakt kopen, of je haalt het vers. Indien het laatste dan fijnsnijden en toevoegen aan het vlees. Schil 2 appels, maak niet veel uit welke, en voeg ook deze in stukjes toe aan de pan. Laat dit nog een kwartiertje staan op laag voor. Ben jij een beetje een zoetekauw, doe er dan of een el suiker of een zakje Vanillesuiker doorheen.
Gedurende dat laatste kwartier kook je 8 aardappelen. Eenmaal gaar stamp je deze met een klontje boter. Kun jij het jezelf (wel) veroorloven vervang de boter dan door zo'n 100 ml slagroom.
Schil nog een appel, klokhuis eruit en snij 'm in plakjes. Verwarm de oven voor op 200 gr.
Neem een flinke ovenschotel en vet deze in met wat boter. Je begint met de bodem te bedekken met je vlees en rode kool mengsel. Daar overheen smeer je de aardappel stamp. Probeer het vlees volledig te bedekken.
Hier bovenop verdeel je de plakjes appel, bestrooi het met wat kaneel en suiker. Verdeel als laatste wat paneermeel over je schotel en her en der een klein blokje boter.
Zet de schaal in de oven, na zo'n 20 minuten kun je aan tafel. Het ziet er leuk uit wanneer je nog wat peterselie knipt boven de schotel.
Maak jouw eigen website met JouwWeb