Foto door: Libellelekker

Speculaascrumble 

 

Iedereen denkt bij speculaas al snel aan de Sinterklaastijd. Maar weet je dat je deze specifieke kruiden ook uitstekend kunt gebruiken in toetjes die ook buiten de tijd van de Sint prima smaken. Zelf vind ik de combinatie met appel en peer heerlijk. Google leerde mij dat ze dit noemen: Speculaascrumble. Dat wist ik dan weer niet. 

Om te beginnen wel je zo'n 50 gr rozijnen in warm water. 

Voor deze crumble gebruik liefst een wat zoetzure appel, dan denk ik bijvoorbeeld aan zoals een jonagold, elstar of een goudrenet. Welke jij ook kiest, neem 2 grote appels, schillen deze, halen het klokhuis eruit en we snijden ze in kleine blokjes. Hetzelfde doen we met 1 peer. 

Verwarm de oven voor op 200 gr. 

Doe de appel en peerstukjes in een kom en voeg 50 gr amandelspijs, 1 tl kaneel en de rozijnen toe en roer erdoor.  

Vet een grote ovenschotel in met wat boter, vul de bodem met jouw appel- en peermengsel. 

In een andere kom gaan we de kruimellaag maken. In een andere kom gaat 100 gr bloem, 1 el speculaaskruiden (oke, ietsje meer mag ook), een snufje zout en zo'n 80 gr bastardsuiker in de kom. Voeg hier 75 gr koude ongezouten roomboter in stukjes aan toe. Meng dit met je vingers door elkaar tot een kruimelig deeg. Je kunt natuurlijk ook een mixer gebruiken. 

Strooi de kruimels nu over de appelvulling. Zorg ervoor dat het goed gelijk verdeeld is. 

Bak de speculaascrumble in 30 minuten op 200 gr, boven- en onder-warmte. 

Je kunt de crumble warm en koud serveren, een bolletje ijs erop staat altijd leuk.