Foto door: Betty's kitchen

Algemeen Sambal Goreng sausje

 

Mijn vrouw is een zgn. halfbloedje, haar vader komt van Java. Hoe gek het ook klinkt, van mijn schoonmoeder (een mooie blondine uit Bergen op Zoom) heb ik de finesses van de Indonesische keuken mogen leren. Veel van haar geleerde recepten zal ik later ook gaan publiceren.

We gaan een sambal sausje maken waarin je eigenlijk in kunt doen wat je wilt. Denk aan sperziebonen (wel even de kook erover), plakjes rookworst of een paar gekookte eitjes.

 

Snipper een flinke ui en pel een teentje knoflook. Fruit dit bij voorkeur in een wok in zonnebloemolie, voeg een blokje van 1 cm. Laos toe. Heb je dat niet doe dan gewoon 2 theelepels laospoeder.

Doe er 2 of 3 Spaanse pepers bij, 2 theelepels trassi en een snufje zout. Voeg 150 ml water en optioneel 1 salamblad toe en laat het zo’n 10 minuten pruttelen. Zodra een het beetje begint in te dikken is het tijd om een paar stukjes klein gesneden tomaat en of paprika toe te voegen. Roer er de laatste 2 minuten een blokje santen door, ongeveer 30 gr. Breng het op jouw smaak met wat peper en zout. Je basis sausje is nu gereed, nu kun je de warme boontjes, eieren of rookworst toevoegen. Wat ik zelf ook lekker vind zijn blokjes tempeh, wel eerst even frituren of in de airfryer.