Beef wellington 

 

Een echte Kerstklassieker, in ieder geval iets wat je niet vaak klaarmaakt.  We gaan een poging doen het uit te schrijven, ik vind dat namelijk bet moeilijk omdat je gedurende de bereiding scherp op de temperatuur dien te letten.

Mede namens Arthur Wellesley, Duke of Wellington: Ḧere we go" 

 

We gaan een beef maken voor vier personen. De bijgerechten dien je er zelf bij het verzinnen, lijkt me niet heel erg lastig. 

Begin bijtijds, je leest straks dat het vlees af en toe met rust gelaten wil worden en dat kost tijd. 

Laat alvast 6 plakjes diepvriesbladerdeeg ontdooien. 

 

Je koopt een flink stuk ossenhaas, minimaal 600 gr, aan een stuk en overal even dik. Dep het vlees met wat keukenpapier en bestrooi het helemaal met peper en zout. 

Neem een flinke pan en verhit hierin wat olie. Bak het vlees in een paar minuten helemaal dicht, uit de pan en laten afkoelen. 

Zet de pan op laag vuur en bak 2 sjalotten, 250 kastanjechampignons en 200 gr cantharellen, allen fijngesneden. Voeg een blokje gesneden gember en een snufje tijm toe en laat even indikken. Beetje peper en zout erbij en ook dit uit de pan en laten afkoelen. 

 

Je neemt de 6 plakjes diepvriesbladerdeeg en met bij voorkeur een deegroller maak je daar een mooie plak van ongeveer 20 bij 30 cm.  Leg die plak op een groot stuk plasticfolie van de rol. 

 

In je deegplak leg je nu plakjes rauwe ham, voldoende om direct je ossenhaas in te kunnen verpakken. Op de ham komt je "champignonmengsel" en als laatst je ossenhaas. 

Verpak nu je ossenhaas, door middel van het deeg, de ham en het mengsel eromheen te wikkelen. Gebruik de folie om het goed aan te drukken, daarna verwijder je de folie. 

Haal 2 eidooiers uit hun ei en klop het kort op. Bestrijk de uiteinden van de rol met eigeel, daarna klap je 'm aan beide kanten dicht. 

 

Pak een bakplaat en vet die goed in. Liever gebruik ik bakpapier, dat werkt ook prima en zo ben ik een beetje zuinig op mijn oven.  Leg de door jouw gemaakte rol op de plaat of papier, zorg ervoor dat de naad onderop ligt. Strijk de rest van het eigeel over de gehele rol. 

 

Nu wordt het leuk, vind ik toch. Maak van een stuk aluminiumfolie van 20 bij 20 cm een vierkantje van 5 bij 5 cm. Rol dit tot een buisje. 

Maak in de bovenkant van het deeg een klein gaatje en hier stop je het pijpje in tot aan de vulling. Waarom denk je? Nou, zo kan straks de damp uit, zo voorkom je dat het deeg te veel op bolt en het kan knappen. 

 

Oh, en weet je niet meer van opbollen is? Lees dan nog eens mijn stuk over het zelfgemaakt bourgondisch meergranenbrood. 

 

Bewaar je deegrol nu een paar uurtjes in de koelkast. Een uurtje voordat je de beef de oven in gaat uit de koelkast halen. 

 

Verwarm de over voor op 180 gr. Bak je rol in ongeveer 45 minuten gaar en bruin. Laat 'm even 15 minuten rusten en aan tafel. 

 

Zo, jouw eigen Beef Wellington