
Foto door: zelfeenkoekopen
Rendang
Wie is er niet dol op? Rendang, een van de lekkerste gerechten uit de Indonesische keuken. Weet je dat je dit heel goed ook zelf klaar kunt maken? Ik ga je vertellen hoe.
Boemboe Rendang
De boemboe voor rendang kun je kant en klaar kopen. Maar hoe leuk is het om ook dit zelf te doen? Geen zin in? Scrol dan verder naar Basisgerecht Rendang.
Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik een keukenmachine. Heb je die, net als ik niet? Maak je mengsel dan in een flinke kom en gebruik een staafmixer.
Hak 2 uien, 2 teentjes knoflook en een blokje gember fijn en doe dit in de machine of kom. Doe daar 7 macademia of kemiri noten bij en hak die even mee. Daarbij gaat: 2 tl laos, 1 tl korianderzaad, ½ el kaneel, 1 tl komijn, een beetje gemalen kruidnagel en 1 a 2 rode peper. Vervolgens een scheutje zonnebloemolie en een el ketjap manis en mixen maar.
Je boemboe is nu klaar en kan gelijk gebruikt worden.
Basisgerecht Rendang
Qua vlees kies ik voor 1 kg sukadelappen, die snij je in kleine blokjes. 1 kg is veel, maar weet dat rendang vaak de tweede dag nog beter smaakt!
De boemboe, kant en klaar of jouw zelfgemaakte bak je in een grote braad- of stoofpan even aan. Voeg het vlees eraan toe, meng dit goed met de boemboe.
Wat je nu gaat lezen, zie je denk ik niet snel terug in andere rendang recepten. Maar ik voeg nu een paar scheuten brandy of cognac toe, dat maakt je vlees zo veel malser.
In je pan gaat nu 400 ml kokosmelk, 200 ml kokend water, 1 laurierblaadje en 1 stengel sereh. Sereh is zo'n lange stengel citroengras, verkrijgbaar in elke toko. Daar kun je trouwens ook bijna alle andere ingrediënten halen, behalve het vlees. Ze hebben volop vis, voor het vlees verwijs ik je door naar een goede slager. Dat is voor mij, maar dat heb je vast al eerder gelezen, een Marokkaanse.
Kruimel er een runderbouillonblokje bij, deksel op de pan en laten staan voor een uurtje of drie. Wel regelmatig even doorscheppen en indien te droog wat water toevoegen.
Na de drie uurtjes is je rendang gereed, wil jij 'm nu juist wat dikker laat de pan dan nog even op het vuur, nu met het deksel eraf.
Breng de rendang op jouw smaak met peper en zout. Vaak wordt de rendang geserveerd met eroverheen wat geraspt santen (kokos)
Rendang past overal bij, maar vooral bij bami of witte rijst. Wil jij er bijvoorbeeld hete boontjes bij. Zoek dan bij mijn gerechten naar "algemeen sambal goreng sausje.
Maak jouw eigen website met JouwWeb