
Foto door: Heelhollandbakt
Appel-kaneel trifle met vanillevla
Hier opnieuw een heerlijk nagerecht met appels en gele vla. Mijn moeder maakte iets dergelijks vroeger thuis met enige regelmaat. Wat ik me herinner met krenten ofzo. Ik maak ḿ zelf ook zoet, maar dan met honing en Bastogne koeken.
Aan dat laatste kleeft wel een enorm gevaar. Het pak gaat open maar ik heb slechts zo'n 8 koeken nodig. Mijn advies? Stop ze snel in een koektrommel anders gaat heel het pak eraan.... eh bij mij toch.
Schil de 3 appels, verwijder het klokhuis en snij ze in blokjes. Kies voor Elstar of Jonagold, allebei lekker.
Verhit een klontje boter in een pan en bak de appelstukjes met 1 tl suiker en 1 tl kaneel tot ze zacht en licht gekaramelliseerd zijn, dat is ongeveer na 5 a 7 minuten.
Nu gaan we de *Trifle opbouwen. Verdeel een laagje verkruimelde Bastognekoek over 4 glazen (of anders schaaltjes). Schep een laag warme appelstukjes erop. Giet daar een laagje vanillevla overheen.
Herhaal de lagen en eindig met een toefje vla en wat extra koekkruimels.
Serveer direct, zodat de koekjes nog knapperig zijn! Garneer het met een beetje kaneel, de laatste kruimels koek en extra leuk is een bolletje (vanille) ijs.
*Trifle betekent letterlijk 'niemendalletje' en het is een nagerecht uit de Engelse keuken.
By the way, de klassieke trifle heeft als onderste laag stukjes cake met daarop sherry gesprenkeld; hier overheen wat vers fruit, bijvoorbeeld aardbeien of perziken en ten slotte een laag vla of custard.
Maar zoals je ziet zijn er echter vele variaties mogelijk: de cake kan vervangen worden door koekjes (Bastogne koeken of lange vingers) of brownies en in plaats van vla kan het toetje dus ook afgedekt zijn met ijs.
Maak jouw eigen website met JouwWeb