
Borstplaat
Zo aan het einde van het jaar betrap je jezelf er wel eens op dat je een beetje mijmerend terugdenkt aan vroeger. Heb jij dat nou niet, dan ligt het aan mij en mijn leeftijd 😊
Ik dacht gisteren bijvoorbeeld aan mijn lieve oma uit Wagenberg, eerder al deelde ik met jullie haar recept voor appeltaart. Maar rond de feestdagen verraste zij haar kinderen en kleinkinderen altijd met zelfgemaakt borstplaat.
Geen idee of je dit überhaupt kent, maar het is met name voor zoetekauwen heerlijk. Nu ben ik niet zo n zoetekauw, maar voor oma's borstplaat maakte ik graag een uitzondering.
Zelf heb ik pas 1 keer borstplaat gemaakt en toen was het redelijk gelukt. Het lukt eigenlijk altijd wel, de moeilijkheid zit ḿ in het maken van mooie vormen. Oma koos vaak voor hartjes, maar elke vorm bakvorm is natuurlijk mogelijk.
Borstplaat, heerlijk voor bij de koffie of als toetje. Uit mijn hoofd:
Neem een flinke hoge pan want ze zult merken dat terwijl jij bezig bent alles omhoog komt.
In de pan gaat:
185 ml gezoete slagroom
300 gr kristalsuiker
150 gr basterdsuiker
30 ml water
2 zakjes vanillesuiker
Kook alles op in de hoge pan en dat mag goed heet! Zodra het een massa is haal je de pan van het vuur. Nu voeg je 150 gr gezeefde poedersuiker toe en al mengend kristalliseer je het geheel.
Giet met een trechtertje nu de vormpjes vol tot aan de rand. Laat de borstplaat uitharden in de vorm. Eenmaal droog en uit de vorm nog even omgekeerd laten drogen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb