Foto door: Lekkertafelen

Borrelen met Brie

 

Terwijl ik dit schrijf is het alweer bijna vrijdag en dan denk ik gelijk VMB!

Inderdaad, Vrijdag Middag Borrel. Erg gezellig en wij doen dit nu al een paar jaar met een aantal goede vrienden. Steeds bij iemand anders thuis en altijd schotelen we elkaar lekkere hapjes toe.

 

Borrelhapjes dus en op zich is er keuze genoeg. Maar wij hebben toch altijd de neiging om elkaar niet te overtreffen, maar meer te verrassen. Hopelijk lezen ze dit niet, want ik ben voornemens om dit een volgende editie op tafel te zetten. Dit smaakt altijd bij een biertje of een glaasje wijn: BRIE.

 

Hier een aantal opties om leuke borrelhapjes op tafel te “toveren” en helemaal niet zoveel werk. Tip is wel om de brie bijtijds uit de koelkast te halen, op kamertemperatuur is brie echt lekkerder!

 

Brie met fruit

 

Op zichzelf is brie best een zware en romige brie, dat verandert echter wanneer je er wat fris of zelfs iets zuurs aan toe gaat voegen. En daarvoor hoef je alleen maar te kijken wat je op dat moment in huis hebt. Aardbeien, bramen, bosbessen, druiven, perziken en mandarijntjes zijn een feestje met brie.

Ook lekker is om gedroogde abrikozen, pruimen of dadels te vullen met een stukje brie. Hoe dan? Nou je prikt gewoon een stukje fruit op een stukje brie en zet dit op een vrolijk bordje op tafel

 

En pak ook eens een sneetje rogge- of volkorenbrood. Wanneer je dit kort even roostert is dat weer eens wat anders in plaats van altijd maar toastjes of stokbrood. Stukje brie erop en klaar ben je. Wil je het helemaal feestelijk maken smeer er dan iets van chutney op. En heb je dit niet in huis kies dan voor bijvoorbeeld een lekkere jam.

 

Ook lekker: Brie met een kerstomaatje en basilicum. Snij de brie in vierkantjes, leg op elk vierkantje een blaadje basilicum en een kerstomaatje. Dit prik je vast met een cocktailprikker.

 

En wat te denken van roggebrood met brie en vijgenchutney

Snij roggebrood en brie in ongeveer even grote vierkantjes. Beleg het roggebrood met de brie en schep er een theelepel vijgenchutney op.

 

Of ga jij voor brie met aardbei en balsamicocrème?

Snij de brie in vierkantjes. Halveer een aardbei (andere suggesties ook prima) en prik deze met een cocktailprikker op de brie. Kort voordat je het op tafel zet doe jij er een beetje balsamicocrème op.

 

Een klassieker: Komkommer met brie en walnoot.

Lekker en gezond, daarvoor snij je een komkommer in plakjes en daar gaan dan kleine stukjes brie en een walnoot op.

 

Hier moet je van houden, gedroogde abrikoos met brie.

Snij een zachte gedroogde abrikoos overdwars doormidden. Snij de brie in stukjes die even groot zijn als de abrikoos en leg die tussen de 2 helften. Mochten de gedroogde abrikozen nog hard zijn, laat ze dan vooraf een uurtje laten weken in lauw water.

 

Dit zijn slechts een paar suggesties, jij kunt er vast nog meer bedenken. Ga vooral je gang, leef je uit en verbaas jezelf en jouw gasten.

Maak jouw eigen website met JouwWeb