
Limoncello
Bijna traditioneel in onze vriendenkring. Na een etentje in het weekend of na een gezellig borrelplank op vrijdagmiddag: Limoncello. We nemen ons altijd voor om juist geen borreltje te drinken, meestal hebben we namelijk al genoeg op. ......nou vooruit, eentje dan. Je begrijpt het al, het blijft zelden bij eentje.
Maar verwacht nu nog geen recept. Want natuurlijk kun je limoncello ook gewoon zelf maken.
Kort samengevat: Eerst laat je citroenschillen een aantal weken lang weken in pure alcohol. Wanneer de alcohol de citroensmaak en kleur heeft overgenomen ga je het afmaken. Je hoeft dan enkel maar suiker op te laten lossen in kokend water. Vervolgens voeg je suikersiroop en de citroenalcohol samen je hebt limoncello. Dat ga ik zeker eens zelf proberen, wanneer dat gebeurt komt het recept online.
Meestal wordt de limoncello ijskoud geserveerd, direct uit de vriezer. Maar wil jij nu eens echt "de blits" maken dan is hier een voorstel om dit spectaculair te serveren.
Het drinken van limoncello met een ritueel van vlammen en citroen is minder gebruikelijk dan bij Sambuca, maar je kunt er een unieke ervaring van maken.
Schenk een scheut limoncello in een stevig glas. Omdat limoncello een vrij laag alcoholpercentage heeft (rond 25-30%), is het minder geschikt om direct aan te steken. Als je de limoncello wilt laten branden, giet je er een kleine hoeveelheid sterke drank zoals gin of rum (40% of hoger) bovenop. Dit creëert een brandbare laag.
Snij een schijfje citroen en bestrooi het licht met suiker.
Steek de bovenkant voorzichtig aan met een lange lucifer of aansteker. Blaas de vlam na een paar seconden uit en drink het meteen in één keer op.
Bijt in het met suiker bestrooide citroenschijf. Dit geeft een frisse twist en versterkt de citrussmaak. De smaak van citroenen die in Zuid-Italië worden geoogst.
Denk eraan!
* Gebruik wel originele Limoncello. Villa Massa of OostWest zijn aanraders
* Het vlam ritueel is leuk voor af en toe. Doe het dus niet te vaak om de originele smaak niet te verliezen.
* Kies je wel voor de vlam wees voorzichtig met open vuur, vooral als je alcohol gebruikt die goed brandt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb