Bami, nu zoals ik ‘m zelf graag eet

 

Je kwam op mijn site al een klassieke en een vega Bami tegen. Graag deel ik ook met je hoe ik mijn bami het liefst eet. Bovendien heb je ‘m in een klein half uurtje op tafel.

 

Maak het jezelf vooral niet te moeilijk, koop gewoon zo’n pak roerbak- of wokgroente. Chinees, Japans dat maakt niet zoveel uit. Voordeel is dat alles al goed gesneden is.

Koop ook een mooie Chinese kool, deze gaat we klein snijden, daarna goed afspoelen in een vergiet onder koud water.

 

Smakelijk zijn ook van die A la minuut varkenslapjes, voor een volle wok koop je max. 500 gr, liever wat minder eigenlijk.

 

Fruit met wat zonnebloemolie in een wok of een pan met dikke bodem een gesnipperd uitje en een fijngehakt teentje knoflook. Daarbij een snufje peper en zout en er mogen ook gelijk snufjes Ketoembar en Djinten bij. Nu nog wat sambal, het lekkerste is Badjak en bij voorkeur vers uit de toko. Fruit alles goed door elkaar tot het uitje mooi goudbruin is.

De vleesjes heb je ondertussen in kleine blokjes of reepjes gesneden, die gaan erbij in de pan. A la minuut is de praktijk een minuutje of 4 bakken. De laatste minuut doe je er 2 el ketjap manis bij. Haal alles uit de pan, schep het even op een bordje of.

 

Voeg nog wat extra olie aan de pan toe, en dan beginnen we met de kant-en-klaar gesneden groenten te bakken, een minuut of 5 zeker. Dan gaat de Chinese kool uit het vergiet erbij, roer alles goed door.

 

Een heel pak bami gaat in een schaal, daar gaat bij voldoende kokend water zodat de mie onder water staat. Afhankelijk van de dikte van de bami is meestal een minuut of 4 voldoende. Giet de bami af is het zojuist geleegde vergiet.

 

De groenten zijn goed door elkaar en flink gebakken, daar gaan nu de vleesjes bij tot dat alles goed heet is. Daarom de gehele tijd op groot vuur werken. Als laatste gaat de bami erbij, het vuur kan nu uit want de wok is nog wel even warm.

 

Schep het op de borden en smullen maar, zie foto. Is er nog over, schep dan zeker nog een keer op. De wok is zo dik, die heeft alles zeker nog goed warm gehouden. Maak het gewoon op, bami de volgende dag vind ik persoonlijk minder lekker.

 

Een uitzondering daarop is dat je er wat kokend water bij doet en een blokje vleesbouillon. Zo wordt je bami weer warm zonder aan te koken en heb jij nog een heerlijk bami soepje.

 

Oja, ik denk niet dat er extra sambal op tafel hoeft. Door sambal met de uitjes mee te fruiten en daarna de vleesjes, neem maar van mij aan dat is “pedis” genoeg.