Albondigas 

 

Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Ja dat is het wel, maar daarmee doe je dit Spaanse gerecht echt tekort. 

Mits goed klaargemaakt een heerlijke tapas voor bij een koud biertje. Ik help je een schaaltje voor op tafel te krijgen. 

 

Meng in een kom 500 gr gehakt (rund-m, varkensvlees of een mix) met 1 ei, 2 teentjes fijngehakte knoflook, 2 el paneermeel, 2 el melk, 1 el vers gehakte peterselie en wat zout en peper. Kneed het geheel goed door tot een mengsel. 

 

Vorm kleine balletjes van het gehaktmengsel, denk aan een pingpongballetje. Bestuif de balletjes licht met bloem. Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin op middelhoog vuur. Ze hoeven nog niet volledig gaar te zijn, want ze garen later verder in de saus. Haal ze uit de pan en zet apart. 

 

Dan gaan wij nu de tomatensaus maken. We gebruiken daarvoor dezelfde pan, voeg indien nodig wat extra olijfolie toe. Fruit 1 ui en 2 teentjes knoflook, beide fijngesnipperd) totdat ze glazig zijn. 

Voeg de 1 geraspte fijngesneden wortel toe (mag, hoeft niet) en bak die enkele minuten mee. 

 

Schenk er nu 100 ml witte wijn erbij en laat de alcohol verdampen. 

Aan jou nu de keuze, of snij heel fijn zo'n 400 gr tomaten of je neemt dezelfde hoeveelheid tomatenblokjes uit blik. 

Voeg deze met 1 laurierblaadje, een snufje suiker en zout en peper toe. Laat de saus ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen. 

Roer er laatste 200 ml kippenbouillon erdoor, uit blik of zelf getrokken. 

 

We gaan ons gerecht nu afmaken. Leg de gehaktballetjes in de saus en laat ze op laag vuur 15-20 minuten sudderen totdat ze helemaal gaar zijn en de saus is ingedikt. En dat was het eigenlijk. Dus ja, gehaktballetjes in tomatensaus maar met net iets extra's. 

 

Serveer de albondigas warm met rijst, aardappelpuree, pasta of een stuk brood. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb